Do nového zázemí by měli jít i orangutani. Pavilon by měl být koncipován jako soubor vnějších a vnitřních expozic

Do nového zázemí by měli jít i orangutani. Pavilon by měl být koncipován jako soubor vnějších a vnitřních expozic | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Primáti v Ústí by se mohli dočkat lepšího zázemí, město uvolnilo peníze

  • 2
Primáti z ústecké zoo by se mohli dočkat lepších podmínek pro chov. Radní totiž schválili uvolnit z rozpočtu města částku 3,5 milionu, která má jít na zpracování projektové dokumentace na stavbu nového pavilonu pro lidoopy.

Právě nový pavilon pro lidoopy je pro zoo prioritou, aby se mohla vrátit mezi kvalitní zoologické zahrady sdružené v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Členství jí bylo na dva roky pozastaveno právě kvůli tomu, že řada zvířat žije v zastaralých a nevyhovujících pavilonech.

„Pro návrat jsme už zvládli první etapu generelu (rozvoje zoo, jehož autorem je ředitel instituce Roman Končel – pozn. red.), například jsou hotové výběhy pro vydry a řada věcí je opravena,“ řekla náměstkyně primátora Věra Nechybová (UFO).

„Nyní se posouváme do náročnější druhé etapy. Pro zahradu každoročně uvolňujeme ze závěrečného účtu města peníze navíc. Bohužel se v zoo od 90. let v podstatě nic neinvestovalo. Dluh města vůči zoo je dlouhodobý a změnit situaci mávnutím proutku je velmi těžké,“ dodala Nechybová.

Stávající pavilony primátů nesplňují stanovené normy mezinárodních chovných programů a mají zcela nevyhovující zázemí, především velice málo prostoru pro manipulaci a provádění běžných chovatelských činností. Kvůli časové tísni město zvolilo cestu projetu bez předchozí studie či architektonické soutěže.

Nový pavilon by měl být koncipován jako soubor vnějších a vnitřních expozic pro jednotlivé druhy primátů, tedy orangutany bornejské, gibbony bělolící, hulmany jávské a makaky kápové.

„A také voliéra pro jeřáby mandžuské, kteří jsou nyní u slonů. Ale to je v podstatě jen ohrazená plocha a není to finančně náročné,“ přiblížil Končel.

V areálu, jenž má vyrůst ve výběhu jelena sika, který je v horní části zoo u slonů, by mělo být i zázemí pro ošetřovatele a sklady. Návštěvníkům by měl být umožněn vstup jak k vnějším výběhům, tak i k vnitřním expozicím v několika úrovních.

Předběžné náklady na nový pavilon jsou 100 milionů korun. „Je to odhad, cenu určí až projekt,“ upozornil primátor Petr Nedvědický (ANO).

26. ledna 2019

Podle ředitele zahrady může být areál o něco dražší, ale rozhodne projekt a cena v době, kdy se bude stavět. Zoo bude určovat rozměry výběhů a ubikací pro jednotlivé lidoopy.

„Pravidla pro chov zvířat se stále zpřísňují. Abychom byli v předstihu, budeme jednat s architekty o rozměrech o 15 procent většími než nyní, abychom měli do budoucna náskok,“ zmínil Končel.

Zahrada už letos dostala od města 1,39 milionu korun na rozvoj – 347 tisíc je určeno na projektovou dokumentaci pro výstavbu expozice ptáků jihovýchodní Asie, necelých 339 tisíc na projektovou dokumentaci pro novou expozici vodních ptáků a téměř 707 tisíc půjde na přestavbu exotária.

Projekt pro zázemí ptáků už byl zadán, pro exotárium bude v nejbližší době. „Pokud vše půjde hladce, expozice pro vodní ptáky by se mohla začít stavět příští rok na jaře,“ podotkl šéf zoo, která čeká na rozhodnutí, zda v prestižním klubu zůstane.

„Do konce července bychom EAZA měli zaslat první zprávu. Na kontrole u nás byl náš mentor a šéf liberecké zoo David Nejedlo. Zprávu již odeslal a byla relativně příznivá. Myslím, že pokud budou schváleny finance na stavbu areálu pro lidoopy a zoo každý rok dostane částku na rozvoj, nebude nic bránit tomu, abychom mohli zůstat členy EAZA,“ poznamenal Končel.