Zeď, která drží sesuvný svah Čertovka v ústecké části Vaňov, začala praskat v roce 2014. Prasklinu ukazuje David Vajnar, který ve Vaňově bydlí. (Na snímku je stav z loňského září.) | foto: MAFRA

Oprava opěrné stěny v ústeckém Vaňově si vyžádá 13 milionů, kotvy už nestačí

  • 1
Zastupitelstvo Ústí nad Labem schválilo podání žádosti o dotaci na zajištění opěrné stěny pod sesuvným svahem v ústecké části Vaňov. Zeď, která zajišťuje rozsáhlý masiv zeminy a kamení ohrožující bytovou zástavbu pod sebou, byla postavena před více než 25 lety a potřebuje nové zajištění včetně kotev.

Předpokládaný rozpočet je 13 milionů korun a město by mohlo získat od ministerstva životního prostředí dotaci až 11,05 milionu. Za sanaci by tak samo zaplatilo jen 1,9 milionu korun.

Problematická lokalita je na levém břehu Labe ve výšce zhruba 200 metrů nad mořem. Protože se jedná o trvale aktivní sesuvné území, je od roku 2013 neustále sledováno odborníky z České geologické služby několika různými metodami.

„Na základě sledování tohoto území jsme dostali zprávu, že stávající kotvy jsou namáhány daleko většími tlaky a že bude nutné je zcela vyměnit,“ uvedl ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

„Po konzultaci na ministerstvu životního prostředí jsme nechali zpracovat projekt výměny většiny kotev tak, aby svah byl stoprocentně zabezpečen,“ dodal Nedvědický.

Kotvy byly do svahu nad rodinnými domy instalovány v roce 2013. Podle geologů současné měření potvrzuje trvající havarijní stav jak svahu, tak konstrukce opěrné zdi, která před časem začala praskat.

S přihlédnutím k technickému stavu kotev a velikosti kotevních sil proto doporučili okamžitě zahájit sanační práce a při nich kromě obnovy kotevního systému zajistit i poškozené klenby zdi mezi hluboce založenými pilíři, kde trhliny vznikly.

Také se bude muset postavit dalších pět kleneb a osazeny opět budou dynamometry pro sledování velikosti kotevních sil.

„Oblast zajišťuje zhruba 35 kotev. Jisticí lano je u sedmi z nich zcela prasklé a zbývající jsou zatěžované vyššími tlaky. Měnit se tak budou všechny a také se musí zakotvit asi o pět metrů hlouběji,“ přiblížil primátor.

Po schválení dotace město bude soutěžit odbornou firmu, práce by měly začít do konce roku.