V tělocvičně ZŠ Předlice stále přespávají Romové, přestože ji měli už vyklidit....

V tělocvičně ZŠ Předlice stále přespávají Romové, přestože ji měli už vyklidit. (16. července 2018) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Lidé ze zavřených ubytoven zůstávají v tělocvičně, škole to brzdí opravy

  • 17
V tělocvičně základní školy v ústecké čtvrti Předlice zůstává 14 dospělých a dětí, kteří tu skončili po zavření dvou ústeckých ubytoven. Během víkendu měli své dočasné útočiště opustit, ale nestalo se tak. Nemohla tak začít plánovaná deratizace a příprava prostor na nový školní rok.

„Mám se třemi dětmi byt 1+1 na Nivách a Věra se čtyřmi dětmi byt 2+1. Ale není tam plyn ani elektřina, nemůžeme tam vařit. Volali jsme na elektrárny a chtějí po nás za revize čtyři tisíce korun. Kde je máme asi vzít? Prý tu ale můžeme být do konce měsíce, tak uvidíme, co bude dál,“ řekla Iveta Dunová.

Z obou uzavřených ubytoven muselo odejít zhruba 230 sociálně slabých obyvatel, většina z nich už nové bydlení má. V tělocvičně získalo na konci června od města dočasné ubytování více než dvacet lidí.

Ze situace je nešťastný ředitel školy Martin Košnar, který musí do konce prázdnin stihnout udělat osvětlení v dílnách, novou kuchyň na vaření pro děti a vymalovat.

Ve škole musí odpojit elektřinu i vodu

„Práce musejí bezpodmínečně začít a musíme odpojit elektřinu i vodu. Koncem týdne má přijít malířská firma a předtím musí proběhnout deratizace. A vše musíme stihnout do září,“ přibližuje termínovou tíseň Košnar, který se situaci snaží řešit s městem.

„Podle našich informací by stěhování mělo nastat v nejbližších dnech,“ sdělil MF DNES mluvčí magistrátu Karel Rouč.

Mezitím se na ubytované začala snášet nevole i ze strany trvalých romských obyvatel Předlic. Některé rodiny dokonce kvůli obavě, že azylanti s sebou přivlekli štěnice, nechtějí v září děti do školy poslat.

„Máme o ně strach,“ řekla jedna z obyvatelek Erika. „Nedivíme se, že nejdou pryč, když mají všechno zadarmo a večer dělají bordel a na ulici vyhazují flašky od vína,“ přidala se další z nich Věra.

13. července 2018