„Je třeba, aby už někdo nahlas řekl – nevyužívejte vouchery do lázní, zůstaňte doma. Není vhodné se vystavovat tomuto riziku,“ říká primář Pavel Dlouhý.

„Je třeba, aby už někdo nahlas řekl – nevyužívejte vouchery do lázní, zůstaňte doma. Není vhodné se vystavovat tomuto riziku,“ říká primář Pavel Dlouhý. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Primář odrazuje seniory od cesty do lázní. Je to téměř sebevražda, říká

  • 164
„Z Františkových Lázní je v zemi několik set nakažených. Vypravit se v 81 letech do těchto lázní je prostě téměř sebevražda a je potřeba před tím všechny varovat,“ vzkazuje primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Zatímco před dvěma týdny se na infekčním oddělení v Ústí léčilo kolem 15 lidí, nyní je zde 35 pacientů, z nich leží 9 na JIP a stav 4 lidí vyžaduje ventilátor. „Naštěstí podíl lidí z aktuálně nakažených, kteří vyžadují hospitalizaci, je zatím jen 2,5 procenta,“ říká primář Pavel Dlouhý.

Na oddělení přichází hodně lidí s vysokými horečkami, špatným dýcháním a dráždivým kašlem.

„Po stabilizaci a poskytnutí kyslíku se je poměrně rychle snažíme propustit do domácího léčení. Obrat pacientů je poměrně velký, ale většina jich nakonec dopadne dobře,“ přiblížil primář s tím, že hospitalizace se nyní týkají osob ve vyšším věku, průměrný věk je 72 let.

Čtyři z nich nicméně v poslední době zemřeli. „V jednom případě šlo bohužel o manželský pár 82 a 88 let. Na jednotce intenzivní péče byli i jiní manželé ve vysokém věku, ti přežili. Onemocněli v lázních. A takových lidí bylo víc,“ podotýká Dlouhý.

„Je třeba, aby už někdo nahlas řekl – nevyužívejte vouchery do lázní, zůstaňte doma. Není vhodné se vystavovat tomuto riziku,“ říká primář.

V řadě případů podle něj šlo o lidi, kteří se vrátili konkrétně z Františkových Lázní.

Krajská zdravotní posiluje oddělení

Krajská zdravotní (KZ), která spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, posiluje kvůli nárůstu pacientů s onemocněním covid-19 oddělení, kde se o ně lékaři starají. Dnes otevírá v mostecké nemocnici covidovou stanici, navýšení lůžek chystá i v Ústí a připravuje se na podobný scénář i ve svých dalších zařízeních.

„Na mostecké stanici bude 27 standardních lůžek a 8 lůžek JIP. To je pro nás velká posila. Budou se tam svážet pacienti z jižní části kraje, tedy Mostecka, Chomutovska a Lounska. Naše ústecké oddělení se zase příští týden rozšíří do 4. patra, kde je kožní, a budeme zde mít dalších 21 lůžek,“ řekl ve čtvrtek Pavel Dlouhý.

V případě dalšího nárůstu pacientů by byla aktivována další lůžka i v Teplicích.

„KZ disponuje velkými kapacitami, máme dost lůžek i plicních ventilátorů a máme rezervy. Stejně jako v celé zemi se ale potýkáme s nedostatkem personálu, a také nás zasahují karantény či ošetřování člena rodiny. Jedna věc je ventilátor, ale druhá, aby u lůžka měl kdo být,“ upozorňuje primář.