Čtvrť Předlice, které se omezení dávek nejvíce dotkne.

Čtvrť Předlice, které se omezení dávek nejvíce dotkne. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústí nad Labem se chystá omezit doplatky na bydlení ve 22 lokalitách

  • 7
Ve dvaadvaceti lokalitách v Ústí nad Labem se v budoucnu nejspíš nebudou vyplácet doplatky na bydlení. Radnice vydala seznam domů, kde chce zavést takzvané opatření obecné povahy. To zastaví vyplácení dávek lidem, kteří se nově přistěhují.

Městské obvody žádaly toto opatření i na dalších místech. Podle mluvčí ústeckého magistrátu Romany Macové ale u nich nebyly shledány podmínky pro omezení výplaty dávek.

Nejvíc se omezení dávek dotkne části Předlice, která je dlouhodobě považována za vyloučenou lokalitu. Magistrát navrhuje zavést opatření v ubytovnách i v blocích domů soukromých majitelů. 

Dávky by neměli dostávat lidé, kteří se přestěhují do problémových domů v centru města, konkrétně v Hrnčířské a Masarykově ulici. 

Podle zdůvodnění radnice jde o lokality s velkým počtem přestupků. Ve čtvrti Střekov se bude omezení týkat například dvou ubytoven.

Obvod s částí svých návrhů neuspěl

Omezení doplatků na bydlení se má týkat také problémového sídliště Mojžíř, v opatření je navržena celá jedna ulice. Radnice obvodu Neštěmice, kam Mojžíř spadá, ale s částí svých návrhů neuspěla. 

Nadále tak budou doplatky proudit například do domů v ulicích Svádovská a Na Břehu, které jsou nedaleko nechvalně známé Matiční ulice. Obdobné to je i u domů ve Studentské ulici. 

„Vyřazení těchto lokalit považuji za nehoráznost. Denně řešíme stížnosti zoufalých obyvatel na soužití s nepřizpůsobivými,“ řekla starostka Neštěmic Yveta Tomková. 

Omezení dávek je podle ní jediným nástrojem, jak se město může bránit dalšímu přílivu sociálně slabých z celé České republiky.

Situaci posuzovali policisté a úředníci

Podle Macové magistrát při posouzení vycházel ze statistik policie a zkušeností úředníků z odboru sociálně-právní ochrany dětí, podpůrná stanoviska dávali i strážníci. 

„Na základě těchto informací musely být v tuto chvíli některé oblasti vyřazené, nesplňovaly zvýšený výskyt sociálně nežádoucích jevů,“ uvedla mluvčí. Magistrát ale nevyloučil případné změny. 

„Pokud by však byly dodány pádné argumenty a potřebné podklady, úřad výběr lokalit upraví. Je v zájmu celého města v co nejširším rozsahu zajistit minimalizaci nežádoucích jevů,“ doplnila Macová.

Kdy přesně začne opatření v krajském městě platit, není jasné. Nyní běží měsíční lhůta, během níž se k návrhu mohou vyjádřit vlastníci domů.

K vydání opatření obecné povahy, které městům umožňuje letošní novela zákona o dávkách v hmotné nouzi, přistupuje v Ústeckém kraji řada měst, například Jirkov, Děčín, Kadaň, Varnsdorf či Most (o omezení doplatků na bydlení zde).