Cestující mohou nově platit ve vozech MHD bezkontaktní bankovní kartou.

Cestující mohou nově platit ve vozech MHD bezkontaktní bankovní kartou. | foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ústecká MHD zdraží jízdenky, roční kupon bude naopak výrazně levnější

  • 0
V ústecké MHD podraží jednorázové papírové jízdenky. Naopak výrazně zlevní roční kupony pro dospělé. Ke změnám dojde k 15. prosinci, tedy v den, kdy vstupují v platnost nové jízdní řády a současně se sjednotí tarify městské dopravy s Dopravní společností Ústeckého kraje.

Základní jízdné se zvýší o dvě koruny z 18 na 20, ale při využití platební karty nebo karty dopravního podniku zůstane cena 18 korun. Hodinová jízdenka vyjde od poloviny prosince na 22 korun, místo současných 21. Pokud cestující použije platební kartu, zaplatí podle doby platnosti a zvolené zóny 18 nebo 19,80 korun.

Některé druhy papírových jízdenek mají být zcela zrušeny s tím, že cestující budou moci uhradit jízdné elektronicky. Pokud jde o roční kupony, zlevní ze současných 4 845 na 3 990 korun.

„Doprava nyní bude dostupnější. Často jsme se setkávali s kritikou, že máme nejdražší roční jízdné v zemi. Nově bude roční o 855 korun levnější, jednodenní jízdné tak vyjde v přepočtu na 10,93 koruny,“ přiblížil ředitel ústeckého dopravního podniku Libor Turek. Celoroční jízdné tak podle něj bude nejvýhodnější ze všech časových kuponů.

Ústecká MHD je každý rok ve ztrátě. Od letošního roku se částka navýší i kvůli vládou nařízené slevě pro seniory. A sleva ročních kuponů bude dalším zásahem. Deficit dopravce hradí město.

„Ročních kuponů je přibližně tisíc, takže dopad to mít bude. Ale předpokládáme, že by se mohla vykompenzovat zvýšením cen papírových jízdenek. Navíc ty se nejvíce zneužívají a padělají,“ sdělil primátor Petr Nedvědický (ANO).

Cílem města je, aby lidé papírové jízdenky nepoužívali, ale měli delší časové kupony či platili v MHD kartou nebo mobilním telefonem. „Nebudeme tak muset zajišťovat tisk jízdenek, který také stojí nemalé peníze,“ dodal primátor.