Před krematoriem v Ústí nad Labem našli kontroloři popel a maso v igelitu

  • 23
Při kontrole krematoria v Ústí nad Labem našli lidé z ministerstva pro místní rozvoj před vstupem maso obalené igelitem a popel. Ředitel Městských služeb Ústí nad Labem Martin Mata uvedl, že přivolaný koroner konstatoval, že maso není lidského původu.

Krematorium na Střekově dnes chtěly městské služby převzít od dosavadního provozovatele Jiřího Šauera. Ústí nad Labem vypovědělo smlouvu nájemci, protože podle vedení města nesplnil podmínky smlouvy.

Městské služby k převzetí pozvaly kontrolu z ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

„Kontrolujeme zákon o pohřebnictví, který byl závažným způsobem porušen. Hrozí správní trest a pozastavení činnosti,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu vedoucí oddělení pohřebnictví MMR Tomáš Kotrlý poté, co zkontroloval odpadky před vstupem.

Kvůli nálezu masa obaleného igelitem a vloženého do igelitové tašky přijela na místo policie. Šauer dorazil krátce po příjezdu ní a společně s kontrolory a zástupcem města, které vlastní budovu, vstoupili dovnitř.

Novinářům nájemce pouze řekl, že o mase nic neví a vyjádří se později. Následně však odjel se zástupci MMR do kanceláře kvůli kontrole dokumentů.

K převzetí krematoria městem zatím nedošlo.

Kontroloři našli kosti, protézy, kloub a popel v krabicích

Kromě masa kontroloři našli nerozemleté kosti, protézy, kloub, popel v krabicích. „Je to neúcta k těm nebožtíkům,“ uvedl šéf městské firmy Mata.

Převzetí krematoria se podle něj uskuteční zřejmě později. „Teď budeme hledat cesty, jak se domluvit, nebo to budeme řešit právní cestou,“ řekl.

Krematorium je v současné době nefunkční. „Chtěl bych ubezpečit občany, že pokud přijdou a budou mít potřebu řešit pohřební službu, tak se na nás mohou obrátit, my službu máme zajištěnou externě,“ uvedl Mata.

Smuteční obřady se konají ve staré budově na Střekově. Cílem města je zprovoznit co nejdříve krematorium.

Krematorium bude zavřené delší dobu

Jak dlouho bude krematorium mimo provoz, zatím není jasné. Už v současné době vozí pohřební služby zemřelé do jiných měst, jako je Most nebo Liberec. Úmrtí je podle Maty zhruba 300 až 400 měsíčně, z toho sto mrtvých se zpopelnilo v ústeckém krematoriu.

„Při kontrole se zjistili nedostatky, které souvisí s budovou, proto bude krematorium zavřené zřejmě delší dobu,“ řekl Mata.

Impulsem pro ukončení nájmu byl podle něj dlouhodobý boj pohřebních služeb.

„Nechtěli jsme tomu dál přihlížet, dávat do nějakého podnájmu. Pan Šauer se úplně neosvědčil, proto jsme se rozhodli, že to budeme dělat jako veřejnou službu,“ uvedl Mata. Šauer také podle města nepořídil v daném termínu novou kremační linku.