ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Nájem za korunu, předzahrádky zdarma. Radnice pomáhají podnikatelům

  • 1
Odpuštění poplatku za pronájmy předzahrádek u restaurací či kaváren a poplatku z pobytu schválili na několik měsíců ústečtí zastupitelé. Snaží se tak ulevit živnostníkům a podnikatelům zasaženým opatřeními proti šíření koronaviru. Podobnou pomoc uvádějí do praxe i další města v kraji.

Poplatek za užívání veřejného prostranství nemusejí podnikatelé v Ústí platit až do konce srpna. Za normální situace se pohybuje od jedné do 15 korun za metr čtvereční na den.

Až do konce září je pak zrušen poplatek z pobytu, který nyní činí 21 korun. V této výši se bude znovu hradit od října a od příštího roku by se pak měl zvýšit na 30 korun.

Vyšší sazba se nelíbí opozičním zastupitelům. Martin Krsek (PRO! Ústí) navrhl, aby poplatek byl od října naopak pouze 15 korun, přičemž by se stejná částka platila i v příštím roce. Jeho návrh však nebyl přijat.

V Děčíně už podnikatelé poplatek za předzahrádky v letošním roce nemusejí hradit vůbec. Vedení města jim ho odpustilo. Těm, kteří provozují ubytovací služby, zase prodloužilo splatnost místního poplatku z ubytování.

Peníze vybrané od turistů od začátku roku tak mohou využít pro překlenutí současného nelehkého období a odeslat je později, aniž by jim hrozilo penále.

Most si od pronajímatelů vezme jen korunu

Symbolickou korunu za měsíc platí od března v Mostě všichni nájemci objektů a nebytových prostor v majetku města. Platnost tohoto rozhodnutí končí posledním červnem.

Radní stejný postup při snižování nájmů doporučili i organizacím a společnostem, které jsou stoprocentně vlastněny městem a pronajímají objekty či nebytové prostory.

Pět milionů korun zase připravila na pomoc podnikatelům radnice v Bílině. Každý podnikatel může požádat o finanční dar až 20 tisíc korun.

„Dostane ho pouze na jednu provozovnu, i když jich má více. Chceme ale aspoň takto ukázat, že si jich vážíme a chceme, aby u nás nadále podnikali,“ uvedla starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).