Jeden operační sál je určený pro operace ORL a oční, druhý pro zákroky...

Jeden operační sál je určený pro operace ORL a oční, druhý pro zákroky chirurgické a urologické. Oba mají například endoskopické věže. | foto: EUC Klinika Ústí nad Labem

Operační sály ústecké jednodenní chirurgie přijmou pacienty koncem srpna

  • 0
Oddělení takzvané jednodenní chirurgie pro jednodušší zákroky se dvěma operačními sály a dvanácti lůžky otevřela ústecká EUC klinika. Vybudování trvalo 13 měsíců a včetně všech přístrojů stálo 72 milionů korun. První pacienty chce zařízení přijímat koncem srpna.

„Jednodenní chirurgie je dnes moderní trend, ve světě se takto dělá 60 procent operací, u nás je to jen dvacet procent,“ uvedl Jiří Madar, ředitel strategického rozvoje EUC.

„Věříme, že se tento trend obrátí. Nikdo dnes nechce dlouho ležet v nemocnici, když to není nutné. Navíc jednodenní chirurgie je i levnější,“ doplnil Madar.

Jeden operační sál je určený pro operace ORL a oční, druhý pro zákroky chirurgické a urologické. Oba mají například endoskopické věže.

„Jsou na laparoskopické nebo endoskopické operace například nosních dutin nebo chirurgické a urologické výkony jako třeba operce kýly,“ přiblížil Madar.

Denně zde mohou lékaři provést dvanáct operací s plnou narkózou a dalších dvanáct v lokálním umrtvení.

„Máme hodně pacientů, jež posíláme do nemocnic v okolí. Ale tam jsou dlouhé čekací doby. Teď je uspokojíme zde a nemocnice budou mít víc času na složité zákroky,“ dodal Madar.