Ústecká Masarykova nemocnice.

Ústecká Masarykova nemocnice. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Ústecká ortopedie získala status kliniky, bude se starat o milion obyvatel

  • 0
Již dvanáct klinik nově spojuje společnost Krajská zdravotní s fakultou zdravotnických studií ústecké univerzity. Nejčerstvěji dokončeným projektem je ortopedická klinika, která stejně jako ty předchozí funguje v ústecké Masarykově nemocnici.

„Krajská zdravotní a ústecká univerzita dlouhodobě usilují o to, aby se ústecká nemocnice stala nemocnicí univerzitního typu. Ustavování klinik jako společných pracovišť je v současnosti tou správnou cestou, jak mohou obě strany toto úsilí naplňovat,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní KZ Jiří Novák.

„Objekt fakulty zdravotnických studií ústecké univerzity navíc v budoucnu bude přímo v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, což je jeden z mnoha dalších kroků směřujících k prohloubení vzájemné spolupráce,“ dodal Novák.

Nová klinika se nebude starat pouze o pacienty z Ústeckého kraje, ale i z okolních regionů, celkem do její spádové oblasti patří více než milion obyvatel. Zajišťuje komplexní konzervativní a operační terapii onemocnění a některých traumat pohybového aparátu dětí a dospělých.

„Hlavním úkolem pracoviště je endoprotetický program. Provádíme primární kloubní náhrady kyčelního, kolenního, ramenního a hlezenního kloubu, a to v indikacích spektra degenerativních onemocnění, nádorových onemocnění a traumat,“ sdělil přednosta kliniky Tomáš Novotný.

„Revizními výkony řešíme kompletní spektrum endoprotetických komplikací jak našeho pracoviště, tak formou superkonziliární spolupráce s jinými pracovišti Ústeckého kraje,“ zmínil přednosta kliniky.

„Druhým nosným programem ortopedické kliniky je spondylochirurgie. Kromě ošetření traumat, zánětů a nádorů páteře se pracoviště zabývá dynamickými systémy a mobilními náhradami meziobratlových disků. V roce 2019 jsme odoperovali 219 spondylochirurgických pacientů,“ dodal Novotný.

Posláním ortopedické kliniky je podílet se i na výuce fakulty zdravotnických studií UJEP, zajišťovat výuku anatomie pro všeobecné ošetřovatelství, porodní asistentky, fyzioterapeuty a ergoterapeuty.

Klinika je také pracovištěm pro vzdělávání lékařů

Klinika je rovněž akreditovaným pracovištěm II. typu pro obor specializačního vzdělávání lékařů – ortopedie a traumatologie pohybového aparátu.

Na stanicích ortopedické kliniky vykonávají praxi studenti lékařských a nelékařských zdravotnických oborů. Sesterský management zajišťuje výuku sanitářů v rámci sanitářského kurzu ústecké nemocnice.

Spolupráce Krajské zdravotní s fakultou zdravotnických studií odstartovala v roce 2008, kdy byly v ústecké nemocnici ustaveny první dvě kliniky – kardiologická a neurochirurgická.

„O pět let později k nim přibyla gynekologicko-porodnická klinika a rok nato dalších pět klinik – dětská, oční, úrazové chirurgie, urologie a robotické chirurgie, a klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny,“ podotkl ředitel KZ Petr Fiala.

„Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku byla slavnostně ustavena v září 2017. V roce 2018 se k nim přidala radiologická klinika a neonatologická klinika,“ dodal Fiala.