Nově otevřený pivovar Na Rychtě nabízí zajímavé druhy piva.

Nově otevřený pivovar Na Rychtě nabízí zajímavé druhy piva. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Ústečtí se budou rozmazlovat dvanáctistupňovým Mazlem

  • 1
Martin Prachař v pátek otevřel v Ústí nad Labem nový pivovar Na Rychtě. Kromě piva s názvem Mazel, které si pojmenovali sami Ústečtí, si tu můžete dát i staročeský teplý škvarkový salát s restovanou červenou cibulí ochucený sádlem.

Na páteční slavnostní otevření dorazily stovky lidí. "Trošku jsem se bál, že bude příliš sladké, ale je čím dál tím lepší," říká o novém pivu Ústečan Jiří.

"Ty už máš takovou spotřebu piva, že sis musel postavit vlastní pivovar. To mi na tohle všechno řekla moje žena," vysvětluje majitel pivovaru Na Rychtě Martin Prachař, jak vznikl nápad začít vařit pivo.

Ústečtí budou "rozmazlení" místo nametení

Pivovar Na Rychtě nabízí kromě tmavého dvanáctistupňového ležáku také o pět stupňů silnější speciál. Opravdovým unikátem je ale dvanáctka s názvem Mazel. Jméno vybrali přímo obyvatelé Ústí nad Labem v anketě.

"Už jsem vymyslel, co budu říkat ženě, když se tu trošku zdržím. Řeknu, že jsem dnes trošku rozmazlenej," vtipkuje Prachař.

Zkušený sládek a staročeská kuchyně

Pivo v novém hotelu a pivovaru vaří mistr sládek Jaroslav Rottenborn, který dříve pracoval i v nedalekých pivovarech ve Velkém a Krásném Březně. Tady se setkal s Martinem Prachařem a rozhodli se postavit v Ústí vlastní pivovar.

Ten správný dům hledali pět let. Nakonec se rozhodli zrekonstruovat restauraci Na Rychtě. Na pivo a víno se sem chodilo již od poloviny 19. století, do historie se ale zapsal hlavně v době, kde se jmenovala U Hüblů a pak jako plzeňská pivnice U Mádrů.

Aby měla pivnice opravdu staročeský nádech, v jídelníčku najdete například teplý škvarkový salát s restovanou červenou cibulí, ochucený sádlem s rozpečeným kmínovým chlebem nebo steak s bramborovou lepenicí s domácími škvarky a kysaným zelím.