Diskuze

Z mostu hodili i matku s batoletem v náruči. Ústí připomene masakr Němců

V Ústí nad Labem se před 70 lety odehrály dvě mimořádně tragické události, které se nikdy nepodařilo zcela objasnit. Nejprve umírali lidé při mohutném výbuchu, vzápětí přišly o život při pouličním lynči desítky Němců. Dodnes není jisté, jestli to byla náhoda, nebo záměrná provokace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Ten odsun byl asi nakonec nezbytný, ovšem způsob jeho provedení, to je naše národní tragédie a ostuda. Vzhledem k tomu, že Němci se opakovaně za WWII omluvili, i já jsem kdykoli připraven se za to Němcům omluvit.

2 0
možnosti
TV

Lynč je důsledek chování němců od roku 1937. Můžeme čin odsuzovat stejně jako činy nacistů po celé Evropě, ale nemůžeme jej srovnávat na stejnou rovinu. Těchto masakrů se dělo i jinde mnoho, jelikož vrazi a jejich schvalovači toto prováděli celou válku a oběti neviděli dostatečnou morální nápravu. Flustrace pak pustila stavidla pomstě. A co Němci po válce čekali? Kolik jich vystoupilo proti Hitlerovi? V pohraničí skoro nikdo a jak se radovali po začlenění do říše. Takto psané články chtějí být jen senzační a svědčí o nezralosti píšícího novináře. Naše rodina bydlela v tzv. Sudetech a musela se stěhovat. Vím z vyprávění a útržků dějin v našem okolí jaké vládly emoce. Němci spustili události a jako takové je události nakonec smetli a po právu. A je smutné jestli jedna matka skončila v Labi, když jich miliony s dětmi skončily v plynových komorách a pecích, nebo byly zastřeleny, vlastně zavražděny. Vždy je to tragedie, Ale vyzdvyhovat toto je plivání na jiné oběti. Otázkou zůstává, kdyby odsun nebyl. Zůstali by Němci s námi i po roce 1990? Asi ne. Po roce 1993 by zde byla opět napjatá atmosféra. Takto se vyřešilo vše hned po válce i když řez byl dost krvácející pro obě strany.

3 1
možnosti
MM

Lépe jste o nemohl vystihnout.R^

0 0
možnosti
PW

A at nekdo jeste tvrdi, ze hon na Nemce nebyl planovany statem!Rv!

0 0
možnosti
JM

Tohle se dnešníma očima fakt nedá hodnotit. Spoustě lidí zabili někoho němci ve válce, v koncentráku, nebo pristě jen tak někde. Němci nebyli žádní chudáčkové a není možné se na ně tak dívat. A ani by to dle mého názoru nemělo být zapomenuto. Tento článek líčí čechy jako zvířata, tito asi skutečně byli, ale co dělali němci sedm osm let předtím? Nelze napsat článek jen z jednoho úhlu pohledu, budí to zbytečné emoce místo zdravého úsudku. Dle mého názoru mohou němci tak akorát šoupat nohama že je zbytek světa nevyhladil za to co tady nacvičovali.

2 0
možnosti
JB

Válka je čirá hrůza a akt pomsty byť opodstatněný se těžko omlouvá.Já jsem však naštěstí v té době nežila a nemohu posoudit  co  je a není správné.

2 0
možnosti
RU

ZADNA VALKA NENI DOBRA.VZDY PRINESE UTRPENI PRO JAKYKOLIV NAROD.JENOM PAR JEDINCU SE S TOHO OBOHATI A ZISKAJI SILU ;-(;-(

0 0
možnosti
ZV

Krev volá po krvi... Češi si nezačali - a pro Sudeťáky začíná historie až 9.května 1945. Co Lidice, Ležáky, Javoříčko, Ploština? Co české děti, kojenci upáleni za živa v hořících staveních (Plošina), brutálně udušené v plynových komorách, stejně jako jejich matky? Co? To není nic? Kdo čím zachází, tím také schází. !!

5 2
možnosti
Foto

O22t59a 25L44ö98b48l

1. 8. 2015 8:43

Bez uvědomění minulosti a vzpomínání není možné smíření, ale vzájemné vyčítky též nevedou k cíli . Tedy pravdou k smíření z obou stran a demokratický dialog. http://saaz.info/index.php/cest/zatecka-cesta/

2 0
možnosti
JS

V létě roku 1945 v  Ústí/Labem se nemáme s čím chlubit. Nemělo se to stát. Bohužel. Je to skvrna naší minulosti, která je vodou na mlýn těm, kteří nechtějí naopak vidět skvrny německého obyvatelstva, kterých bylo o mnoho více.

Život po válce pro Čechy v Ústí mezi místními Němci nebyl žádný med. Řada z nich se nechtěla smířit s porážkou Německa a snažila se nadále škodit, kde to šlo. Ještě před pár měsíci to byli nadlidé. Jejich chování stálo i řadu životů českých lidí. Policie tam teprve vznikala a německé obyvatelstvo nebylo ochotno s ní spolupracovat. Takže reakce potom přišla s velkým výbuchem munice, který zabil hodně lidí. Objektivně vyšetřit, kdo výbuch munice způsobil, nebylo v té době možné. S lynčováním nelze v žádném případě souhlasit. Je to největší ubohost, které se zpravidla dopouští ti nejvíce zbabělí. Ale i to lynčování je třeba posuzovat v kontextu doby a ne z pohledu dneška, kdy naše vztahy s Němci jsou na velmi dobré úrovni. Ne ho omlouvat, protože lynč je lynč, ale snažit se pochopit proč došlo  k tomu, že se do něho zapojilo tolik lidí. A k tomu doba a chování Němců v pohraničí bohužel nahrávalo. Viníky dnes již potrestat nelze.

Bylo by naprosto nemyslitelné, aby jsme se zde klaněli jen obětem lynčování. To by bylo vytrhávání skutečností ze souvislosti. Je třeba si připomenout tu dobu v celém kontextu. Bohužel tohle ale nedokáže ani Sudetské sdružení bývalých krajanů. Myslím, že první na tahu jsou oni, pokud to myslí skutečně s dobrými vztahy s námi vážně. Oni byli také první, kdo vše začal. A je třeba si uvědomit, že celé Německo není Sudetendeutsche Landsmannschaf, na který se tam dívají jako na určitý druh folklóru.

7 0
možnosti
Foto

O53t62a 56L32ö55b59l

1. 8. 2015 8:57

Každá válka rozbijí nejen právní struktury ale snižuje morální latku a povoluje tím vyžití nízkých a archaických lidských pudů. 2. Světová válka rozpoutaná Německem byla válkou genozidní a to nikoliv pouze proti Židům, ale vyhubovací proti tzv. méněceným národů na východě, tedy Slovanům. Stalin a Hitler používali stejnou metodu, jeden národní rasismus a druhý tříně socialní. Samozřejně je nutno vidět vše v kontextu, ovšem otázka je zdali se mohou zločiny alibisticky, nehledě na velikost a způsob provedení, zdůvodňovat či omlouvat, nebo dokonce kauzálně spojovat z následnými zločiny. Já si myslím že ne. Toto nám může sice pomoci při pochopení, ale nikoliv ukázat skutečnou příčinu. To je totiž povrchní a alibistické.

3 0
možnosti
PK

Já bych teda od pana Posselta čekal víc. Je fajn, že to vnímá jako gesto smíření, ale něco mi tam chybí. To co se v Ústí stalo, bylo špatné, ale když nebudeme umět pojmenovat příčiny takového jednání, tak budeme pořád přešlapovat na místě. Nebo jestli nám má stačit prohlášení, že Němci něco podobného udělali Čechům a Židům? Nevím, při vší úctě k usteckým obětem, já tam rovnítko nevidím.

5 0
možnosti
ZT

Tak když tohle byli chudáci Němci, kdo to teda v roce 1939 vítal Českou republiku obsahující vojska...

4 0
možnosti