Jan Schiller za ANO drží v ruce podepsané memorandum o spolupráci mezi politickými hnutími ANO, ODS, a Spojenci pro kraj. (7.10. 2020)

Jan Schiller za ANO drží v ruce podepsané memorandum o spolupráci mezi politickými hnutími ANO, ODS, a Spojenci pro kraj. (7.10. 2020) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

ANO a ODS se v Ústeckém kraji rozhodly pro koalici se Spojenci

  • 19
Kraj by měla po příští čtyři roky řídit nová koalice ve složení ANO, ODS a Spojenci pro kraj. Ve středu navečer lídři těchto tří stran podepsali společné memorandum o spolupráci. Ze hry tak vypadlo hnutí STAN, které bylo původně k jednáním přizváno coby třetí ve volbách za ANO a ODS.

„Jednání bylo konstruktivní, memorandum je podepsané. Dohodli jsme se na počtech členů v radě, pět jich bude mít ANO, čtyři ODS a dva Spojenci pro kraj. Myslím si, že tato koalice není křehčí než původně domlouvaná, ale naopak. Koalice se STAN by byla početně větší, ale určitě ne tak silná. STAN měl pana Rakušana, který jim podle nálady diktuje. To opravdu ne,“ pronesl včera lídr ANO Jan Schiller

Zatímco koalice se STAN by měla v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 32 hlasů, ta nová se bude opírat o 29 hlasů.

Pozice STAN se podle informací MF DNES začala hroutit poté, co se hnutí pustilo za zády ostatních ještě do paralelního vyjednávání s Piráty. 

Zástupci ANO i ODS to nesli nelibě, hlavně vyjednavači ODS se pak navíc obávali toho, aby lídr STAN Filip Ušák nepřišel za ANO s nabídkou koalice ANO + STAN + Piráti.

Ušák přitom ještě dopoledne uváděl, že by rád dokončil projekt, který severočeští vítězové voleb začali dohadovat hned v neděli.

„To, co si kluci rozehrávají za našimi zády, je samozřejmě jiný příběh. A bylo by fér, kdyby mám ho řekli. Slyšeli jsme, už mají memorandum se Spojenci a nabídli jim dvě místa v radě. To už jsme zaznamenali. Samozřejmě, možné je všechno. Za nás platí, že pokud budou splněny dohody, můžeme jít do této koalice,“ pronesl během dne.

„Nemyslím si, že je všechno hotové. V tuto chvíli strany, které se dohodly, to budou muset odůvodnit a vysvětlit před svými členy a podporovateli. Není ještě všechno rozhodnuto, otázka je, jak to bude za měsíc, až bude ustavující zastupitelstvo,“ komentoval pak situaci večer. 

S dovětkem, že nyní chce jednat s Piráty na postupu v rámci opozice. 

Nejbližší postup

Nová koalice teď začne pracovat na programovém prohlášení. „Bude odrazem všech našich volebních programů. Mojí prioritou určitě bude zdravotnictví a rozpočet a musíme se hlavně soustředit na epidemii koronaviru, to určitě bude největší problém,“ sdělil Schiller, podle něhož by programové prohlášení všechny tři strany měly podepsat do 14 dnů.

Podrobné výsledky v Ústeckém kraji najdete zde

Protože nikdo v radě nemá většinu, nemělo by podle něj docházet ke zbytečnému politikaření.

„Novinkou také je, že náměstci budou jen dva, ne pět jako dosud. Jeden uvolněný za ANO a jeden neuvolněný, což budu já, abych mohl pracovat i v Kadani. Na starosti budu mít sociální odbor.  Chceme řešit vyloučené lokality, problémy se sociálně slabými. Budu se hlavně snažit prosadit legislativu, abychom to v rámci kraje zásadním způsobem zlepšili,“ řekl lídr ODS a úspěšný dlouholetý starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Věří, že jako náměstek hejtmana bude mít otevřenější cestu na ministerstva a šanci prosadit i věci důležité pro kraj. „V koalici jsme, myslím, všichni na jedné notě,“ dodal.

Pro Spojence je to podle jejího lídra Jiřího Řeháka trochu bolestivá koalice. „ANO není náš přirozený partner, ale jiná varianta moc na stole nebyla. Museli bychom ANO pustit vládnout s extremisty.To se nám nechtělo. Překvapilo nás stejně jako všechny, že zkrachovala jednání se STAN, to jsme nečekali,“ řekl.

Funkční koalici s ANO si ale umí představit. „Navíc je tam jedna přidaná hodnota, že ANO v tomto kraji nikdy nelítalo v žádných průšvizích. Zároveň jsme našli společnou řeč s panem Kulhánkem z ODS a myslím, že jsme schopni ANO uhlídat, když v radě máme převahu. To nám rozhodování ulehčilo,“ dodal Řehák.

,