Jan Richter, poslanec, krajský předseda hnutí ANO a poradce ústeckého hejtmana.

Jan Richter, poslanec, krajský předseda hnutí ANO a poradce ústeckého hejtmana. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Další problém s poradci kraje, kontrola odhalila nesrovnalosti v odměnách

  • 6
Kontroloři z řad opozičních politiků zjistili, že poradce ústeckého hejtmana a poslanec Jan Richter získal neoprávněně 750 tisíc korun. Po skandálu s poradkyní Vladislavou Marschallovou tedy mají za to, že i přes další smlouvy uzavřené od listopadu 2016 do března 2021 krajskému úřadu uniká dost peněz. Někteří z členů opozice dokonce mluví o trestném činu.

Při kontrole smluv komise narazila hlavně na nesrovnalosti v částkách odcházejících z účtu kraje na konto Jana Richtera, poslance, krajského předsedy hnutí ANO a poradce hejtmana.

Richter byl v minulém volebním období zastupitelem a šéfem finančního výboru s měsíční odměnou 90 tisíc korun. Jenže od ledna 2020 se změnil zákon a poslanci, kteří byli uvolněnými členy samospráv, si mohli mimo Sněmovnu přijít už jen na 40 procent odměny. Tedy místo 90 měl brát Richter jen 36 tisíc.

„Celkem bylo vyplaceno více než dvanáct odměn od ledna do října, plus odchodné. Rozdíl mezi oběma částkami, tedy tou, která byla vyplacena a tou, která měla být vyplacena, činí včetně odvodů zhruba 750 tisíc korun,“ píše se ve zprávě komise finančního výboru.

„Jako poslanec, který schvaluje zákony, měl Richter vědět, že od loňského ledna na celou výši platu nemá nárok. A nyní se vše snaží hodit na zaměstnance kraje. Muselo mu být divné, že mu stále přichází tolik peněz,“ říká člen kontrolního výboru Jaroslav Komínek (KSČM).

Jan Richter totiž jakékoli pochybení odmítá. Uvádí, že na nesoulad a chybu úředníků přišel sám. „Přišel jsem na to při přípravě daňového přiznání se svojí daňovou poradkyní. Požádal jsem o nápravu a přepočet, abych mohl přeplatek poslat zpět,“ sdělil.

Zpráva komise také říká, že Richter si ve svých výkazech účtoval činnosti, které buď nejsou v popisu jeho práce poradce hejtmana v oblasti školství, cestovního ruchu regionálního rozvoje, památkové péče a sportu, nebo se jich nezúčastnil. 

Richter se smlouvou na půl úvazku podle komise neměl v popisu práce spolupráci se zahraničními partnery ani účast například na projednávání informací krizového štábu o testování či rumburské nemocnici. Proti účtům za práci mimo svůj resort a fiktivnímu účtování se poslanec striktně ohradil.

Sám uvádí, že pro hejtmana chtěl pracovat zdarma, což ale podle zákona nešlo. „Domluvili jsme, že budu brát polovinu minimální mzdy, kterou dávám dětem z dětského domova. Já jsem na to přišel, kraj se omluvil a nyní vše přepočítá a já peníze rád vrátím. Mám omluvný dopis z kraje za potíže, které mi způsobili,“ sdělil Richter.

Komise musí předat zprávu šéfovi krajského úřadu Jiřímu Holubovi, který má lhůtu na vyjádření.

Problém i jinde

Sám hejtman Jiří Schiller z hnutí ANO se snaží klidnit vášně, podle něj nešlo o trestný čin, jak naznačuje zpráva komise. „Kraj chybně vyplatil peníze, které se už řeší nezávisle na zjištění komise. Podle mne k trestnému činu nedošlo, ale nejsem právník, to by musel být prokázán úmysl,“ řekl Schiller.

Hejtman má ale s poradci problémy opakovaně. Jeho další poradkyní byla Vladislava Marschallová, která měla podle zjištění bývalého šéfa představenstva Krajské zdravotní fiktivní smlouvu v této společnosti. Po jejím zveřejnění rezignovala na post poradkyně i místopředsedkyně ANO a případem se zabývá policie.

I Marschallová si podle kontrolní komise vykazovala sporné položky. „Zajímavé je, že smlouvu s Marschallovou hejtman podepsal 16. listopadu, v den kdy kdy byl zvolen. A paní poradkyně si v ten samý den už od rána vykázala práci za poslech zastupitelstva,“ sdělil Komínek.

Překvapivé také je, že smlouvy poradců byly uzavřeny do 30. listopadu 2024, tedy na delší dobu, než po jakou trvá volební období.