Krajský lídr hnutí ANO Jan Schiller by mohl být hejtmanem.

Krajský lídr hnutí ANO Jan Schiller by mohl být hejtmanem. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

V Ústeckém kraji politici domlouvají koalici hnutí ANO, ODS a STAN

  • 57
V Ústeckém kraji by mohla vzniknout koalice vítězného hnutí ANO s druhou ODS a třetím hnutím STAN. Portálu iDNES.cz to sdělil lídr ANO Jan Schiller s tím, že právě on by byl hejtmanem.

„Máme za sebou hodně konstruktivní jednání,“ uvedl dnes odpoledne Jan Schiller po jednání zmíněných tří subjektů.

„Už jsme se dohodli i na jedné personálii, a sice že já bych byl hejtmanem. Ostatní s tím neměli vůbec žádný problém,“ doplnil.

Další jednání plánují na úterní odpoledne. „Nevylučuji, že to už možná vznikne finální dohoda,“ podotkl Schiller.

„Domluvili jsme se na tom, že se sejdeme ještě v úterý a připravíme různé návrhy spolupráce,“ sdělil lídr ODS a starosta Kadaně Jiří Kulhánek s tím, že za dva dny mají politici řešit podobu rady, výborů a jaké resorty by měl kdo na starosti.

„Existuje mezi námi výrazná snaha se domluvit,“ komentoval jednání zástupce STAN a nově zvolený krajský zastupitel Milan Šťovíček. „Jsem už ale natolik zkušený politik, že jsem přeci jen opatrný ohledně tvrzení, že dohoda je blízko.“

Opatrnější tón zatím volí i samotný lídr STAN Filip Ušák. „Domluvili jsme se, že za určitých okolností je pro nás tato varianta koalice přijatelná. Nechci to zakřiknout a věřím, že bychom se mohli domluvit,“ řekl Ušák.

„Dnes jsme si rozdali domácí úkoly týkající se nejen nejrůznějších agend v rámci kraje a budeme jednat dál,“ doplnil Ušák.

Zástupci všech tří partají si slíbili, že do úterka nebudou jednat s nikým jiným. „Jen já mám v tomto ohledu výjimku. Chci se sejít se všemi. To ale půjde o debaty o směřování kraje, nikoliv o koaliční jednání,“ uvedl Schiller. 

Pokud by se tyto tři subjekty spojily, měly by v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 32 křesel.

,