Kovadlina jako symbol Činoherního studia se průběžně objevuje na centrálním

Kovadlina jako symbol Činoherního studia se průběžně objevuje na centrálním Mírovém náměstí v Ústí, lidé bouchnutím do kovadliny mohou symbolicky vyjádřit podporu souboru. | foto: Michal Dvořák

Lidé v Ústí bijí na poplach, brání Činoherní studio

  • 12
Podporu pro ústecké Činoherní studio, které čelí existenční krizi, mohou Ústečané vyjádřit přímo v centru města. Poklepáním na kovadlinu mohou s činohrou symbolicky vyjádřit solidaritu, divadlo od počátku února kvůli nedostatku financí nemůže hrát na domácí scéně.

"Úplně se stydím, že jsem občankou tohoto magistrátu," pronesla a vzápětí udeřila kladivem do kovadliny žena, která se v pátek po poledni zastavila na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem u petičního stánku s výrazným nápisem Bijte na poplach!, kde se sbírají podpisy na podporu divadla. Odkázala tak na necitlivý postup magistrátu, kvůli kterému se ocitla činohra na pokraji zániku.

Kovadlina je symbolem činohry už od doby, kdy její předchůdce fungoval pod názvem Kladivadlo. To před 42 lety komunisté zakázali, poté vzniklo současné Činoherní studio. "Kovadlina, na kterou si lidé mohou poklepat, je přímo z fundusu divadla," podotkli petičníci Martin Nosek a Tomáš Peterman, kteří zájemcům poskytovali podpisové archy a vysvětlovali, v jaké situaci a proč se divadlo ocitlo.

Kovadlina se na Mírovém náměstí objevila ve čtvrtek večer, kam jí umístili zastánci činohry. Krátce předtím vyrazil od sídla divadla v ústecké části Střekov  průvod zhruba o 150 lidech, na kovadlinu  ten večer poklepala drtivá většina z účastníků happeningu. 

"Pokud tomu necháme prostor, ohrožujeme tím sami sebe"

"Od dnešního dne se budeme s tímto symbolem ocitat ve veřejném prostoru a vyzývat všechny, aby pomocí úderů pomohli připomínat fakt, že se skutečně děje něco, čemuž pokud necháme prostor, ohrožujeme tím sami sebe. Pokud vám to přijde zbytečné, asi jste se smířili s tím, že vás se příště také nikdo na nic nebude ptát," přečetl u kovadliny prohlášení bývalý herec souboru Jiří Černý.

Člen grantové komise Prahy Štěpán Kubišta reaguje na ústeckou radnicí vypsaný grant, kvůli kterému muselo Činoherní studio pozastavit provoz.

Na Mírovém náměstí lze bít na poplach i o víkendu a v příštím týdnu, každý den od 12 hodin do podvečerních hodin. Současně s touto akcí pak probíhá ještě další podpůrná kampaň nazvaná Páskování. Zájemci si mohou říct o bílou pásku s logem činohry a nosit ji jako výraz podpory na rukávu.

Od čtvrtka si zazvonila a současně se slovně vymezila vůči postupu radnice už řada lidí. O problémech, do kterých se činohra dostala již dobře věděli - stejně jako o nich ví už celá republika. Rada města se uprostřed divadení sezony rozhodla, že místo přímé dotace vyhlásí na činnost souboru pro rok 2014 grant. Ačkoliv grant má pokrýt činoherní tvorbu od prvního ledna letošního roku, město ho nesmyslně vyhlásilo na konci ledna s uzávěrkou podání přihlášek 20. února.

Do Ústí kvůli činohře přijede ministr kultury

Od před minulého pátku, kdy divadlo přestalo hrát, neboť se takřka ze dne na den ocitlo bez peněz, se zvedla obrovská bouře nevole po celé zemi. Od desítek českých divadel a herců, učitelů, studentů i rodičů neustále proudí na adresu divadla dopisy a maily vyjadřující podporu a apelující na magistrát, aby zániku divadla zabránil. 

V neděli dokonce Národní divadlo v Praze pořádá od 20 hodin velkou benefici na podporu činohry. Představení s názvem Barování nabídne koncert několika desítek kapel a řadu dalších vystoupení. V příštím týdnu se zase chystá přijet do Ústí ministr kultury Daniel Herman, aby zprostředkoval dialog mezi divadlem a radou města a pomohl tak krizi kolem činohry zažehnat. 

,