Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Úřad si stěžuje na audit, kvůli kterému může přijít o stamiliony z EU

  • 2
Kontrola ministerstva financí zjistila velká pochybení při čerpání evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Přestože kontroloři svou práci ještě neskončili, úřad regionální rady, který peníze z Evropské unie na severozápadě Čech rozděluje, už nyní průběh a výsledky auditu zpochybňuje.

"Úřad regionální rady zaslal ministerstvu financí podrobné stanovisko, ve kterém rozporuje jak předběžné výsledky, tak i postup a způsob provedení auditu," informoval dotační úřad na webových stránkách.

Problémy kolem dotací EU

Audit zahájila firma Deloitte loni v listopadu. Firma pověřená ministerstvem financí kontroluje 35 projektů, které namátkou vybrala přímo Evropská komise. Výsledky auditu podmiňuje Brusel další fungování dotačního programu.

Bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz je v souvislosti s rozdělováním dotací souzený z několika trestných činů včetně braní úplatků, hrozí mu až 12 let vězení.

Policie současně na příkaz Nejvyššího státního zastupitelství vyšetřuje pro podezření ze tří trestných činů rekonstrukci ústeckého muzea. Kriminalisté pracují s verzí, že oprava mohla být předražená až o 182 milionů korun.

Audit si kvůli sporným projektům vyžádala přímo Evropská komise a ministerstvo si na ni najalo společnost Deloitte. Kontrola má skončit tento týden, podle informací MF DNES auditoři našli pochybení ve většině kontrolovaných projektů.

Prohřešky se týkají špatného způsobu čerpání peněz, podivně nastavených výběrových řízení a konečných cen projektů. Podle kontroly patří mezi nejproblémovější projekty rekonstrukce městských sadů v Ústí nad Labem, stavba hotelu u zámečku Větruše a rekonstrukce ústeckého muzea.

Úřad regionální rady už nyní ví, že se po skončení auditu odvolá. "Pokud námitky ministerstvo neuzná, obrátíme se přímo na Evropskou komisi," sdělila mluvčí úřadu Marcela Klíchová.

Hrozí vracení dotací

Výsledky auditu předá ministerstvo Bruselu ještě v květnu. Pokud se Evropská komise s jeho závěry ztotožní, v krajním případě hrozí, že dotace za stovky milionů korun bude nutné vrátit. Pro žadatele a celý operační program by to bylo likvidační.

"Způsob auditu firmy Deloitte je zaujatý, určitě to nenecháme být a podáme proti tomu stížnost," řekl člen výboru regionální rady a současně náměstek hejtmanky Pavel Kouda.

Podle kritiků auditu firma Deloitte řádně nezná systém přidělování dotací, ignorovala již odstraněné nedostatky při čerpání peněz a při kontrole vycházela i z článků a reportáží v médiích o problémových projektech.

Samo ministerstvo spor zatím nechce komentovat. "Audit stále probíhá a tudíž není možné komentovat závěry," řekl jen Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva.