Talentovaní „hackeři“ ze středních škol soutěžili a vyslýchali robota

  • 0
Studenti středních škol si přijeli do Ústí nad Labem vyzkoušet své IT schopnosti a talent v Kybersoutěži, jejíž finále proběhlo v prostorách ústecké univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Nejlepší účastníci budou mít možnost jet v říjnu na evropské finále.

„Soutěž byla rozdělena na dvě části. V první studenti individuálně řešili dvacet úkolů odstupňovaných podle složitosti z oblasti šifrování nebo sociálního inženýrství. Obtížnost úloh byla tak velká, že nemohli zvládnout všechny. Museli si zvolit strategii tak, aby získali co nejvíce bodů,“ řekl Radek Holý z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Při druhém kole vytvořili studenti čtyřčlenné skupiny. Pomocí otázek, které pokládali robotovi, museli vypátrat, kam se poděly peníze z banky, kde umělá inteligence pracuje.

Soutěžící měli na vyřešení úkolu zhruba třicet minut.

„Robot má 60 centimetrů a stojí jako malé auto. Původem je z Paříže. Projevuje emoce. Jedním z cílů akce je zvyšovat povědomí mladé generace o rizicích a hrozbách kybernetického světa a zábavnou formou přispět k zapojení středoškolských studentů do tohoto procesu,“ vysvětlil Holý.

Nejlepší studenti pojedou do Bukureští

Celkem se finálového kola zúčastnily tři desítky středoškoláků a vysokoškoláků. Nejlepším z nich se stal Vadim Kablukov z královéhradeckého Gymnázia Boženy Němcové. Druhý se umístil Milan Rodojčić a Jan Vacek, oba z pražské průmyslové školy na Smíchově.

„Tito tři a dalších 12 finalistů bude pozváno k výběrovým aktivitám, které pro ně v letních měsících připravuje Masarykova Univerzita v Brně, Fakulta Elektrotechniky ČVUT v Praze, Univerzita obrany v Brně a další,“ přiblížil Holý.

Všichni budou mít během letního soustředění možnost kvalifikovat se do týmu, který Českou republiku zastoupí v souboji s více než 20 týmy ostatních evropských zemí při říjnovém finále v Bukurešti.

„Někteří ze soutěžících mají stejné znalosti jako my profesionálové, kteří v oboru pracujeme desítky let,“ uvedl viceprezident asociace AFCEA Petr Jirásek.