Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Funguje to, říká učitelka prvňáčků. Děti si u počítačů ukazují i zvířata

Zdena Zlatníková učí v tomto školním roce v Povrlech na Ústecku prvňáčky. Online výuku vidí optimisticky. „To, jak se teď učíme, posouvá dál nejen děti, ale i nás učitele. Klady má i přítomnost rodičů, kteří mají přímo před očima, jak se jejich děti zlepšují,“ pochvaluje si.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děti se ve škole neučí pouze číst a psát. Ve škole se učí samostatnosti, zodpovědnosti, spolupráci. Učí se, kdy prosadit svůj vlastní názor, kdy zase naopak ustoupit a přehodnotit, jak pracovat v týmu. Učí se to, že jsme každý úplně jiný a máme každý svoje kvality i to, že každý nemůže umět všechno. Učí se vzájemné úctě, respektu ale i sebeúctě prostřednictvím vlastních zážitků. Každý žák se pomalinku učí, jak sám na sobě pracovat - to co mi jde dobře využiji a to co neumím, procvičuji. Vyzkoušet si věci samostatně, jít do toho, odvážit se.

Mohla bych ještě dlouho takhle pokračovat, ale ti, co mi rozumí, ví a chápou, že v prvních třech letech školy zdaleka nejde "JEN" o to, naučit se číst, psát a počítat. Jsou to tři, řekla bych nejdůležitější roky v životě školáka, kdy se utváří vztah ke svému vlastnímu sebevzdělávání.

A mé další podotknutí? Pokud tito malí školáci nemají stoprocentní podporu rodičů, nemohou stoprocentně uspět. A všem je jistě naprosto jasné, že v rodinách nejsou vždy pouze opečovávaní jedináčci. Jsou také sourozenci, kteří potřebují stejnou péči těchto rodičů, nemluvě o povinnostech, které každý rodič musí provádět, aby fungovala domácnost a rodina jako taková. A kam se nám ztrácí čas, který musí rodiče věnovat svému vlastnímu zaměstnání?

Klobouk dolů, před všemi rodiči, kteří se snaží zvládat nároky distanční výuky. Ale zeptejte se i jich, jestli jim připadá báječná. Zeptejte se jich, zda jim to připadá stoprocentně vyhovující a jestli by to tak chtěli pro sebe a své děti nastálo. Kolik jich odpoví, že stoprocentně ano?

Věřím tomu, že i ti, kteří své paní učitelky a pány učitele chválí, si velmi dobře uvědomují, že paní učitelku a vrstevnickou skupinu spolužáků jejich dětem sebelepší distanční výuka a sebevýkonnější počítač nenahradí.

2 0
možnosti

Domnívám se, že nepatřím mezi ty učitelky, které odmítají pokrok a techniku. Učím čtení genetickou metodou, matematiku metodou prof. Hejného. Každý den on-line - šest skupin prvňáků po třech dětech a třiceti minutách.

Dětem nahrávám čtení do ouška, aby si zvykly na čtené a mluvené slovo a vytvářely si vztah ke čtení knih, nahrávám videa na výtvarné tvoření, vytvářím vlastní on-line cvičení, aby byla přesně šitá na míru právě mým žáčkům, vkládám do zaslaných hotových prací dětem pochvalné animace a posílám zpět.....dalo by se ještě pokračovat.

Ale musím podotknout jednu velmi důležitou věc. Mohu to tak dělat, moje děti jsou už dospělé. Nemyslím si, že bych mohla tímto způsobem fungovat, pokud bych měla doma byť jen jedno malé dítě školou povinné.

Od rodičů i od dětí mám spoustu kladných zpětných vazeb. Mnoho úsměvných a roztomilých okamžiků mi utkví hodně dlouho. To vše mě vskutku uspokojuje a je to velmi příjemné.

Nyní ale musím podotknout další věc, domnívám se, že tu nejdůležitější. Rozhodně si totiž uvědomuji, že i kdybych se "přetrhla" ještě tisíckrát víc, nikdy moje, byť sebevětší snažení, nemůže malým dětem vynahradit hodiny strávené ve škole, se spolužáky a s paní učitelkou.

Ano, možná tímto způsobem naučíme děti obstojně číst, psát a počítat. Kdysi a to už je hodně, hodně dávno, bylo zavedení povinného trivia do škol velkým pokrokem. Ale myslím si, že ta doba je dávno pryč.

Pokračuji v dalším příspěvku.

0 0
možnosti

Mam dva prvňáčky. Zena je s nimi doma a uci se s nimi co to jde a zvládají ti suprove.vse je o přístupu a možnostech. My s tím problém doma nemame

2 0
možnosti

Školy zruštit, bude víc pracovníků pro holding. R^

0 0
možnosti

Nebude. Protože, ani Agrofert nepřijímá negramoty. Máte chemickou divizi a tam je potřeba myslet a něco znát. Příprava kuřat a další nekvalifikované práce je tam dost málo.

1 0
možnosti

Sáma již nejsem aktivní učitelkou, ale mám v rodině učitele. Učí angličtinu a dějepis přes standardní program MS Teams. Pominu, že ten program byl udělán pro business a mnoho modifikací se dělalo na poslední chvíli a školení bylo velmi pofiderní. Například mnohým učitelům neřekli, že je potřeba si nastavit práva - prezentér jsem jenom já, jinak dětičky budou vyhazovat ostatní ze hodiny a další nuance jako, že docházku - attendance list je potřeba stáhnout během hodiny, po ukončení už to nelze. Teď přejdu k samotné výuce - Pane učiteli mně nejde mikrofon, pane učiteli mně se to seká. Já Vás neslyším, nemohu ty materiály, které jste mi vkládal najít, nevidím prezentaci, kterou mi tady poušítěte. Neustále ruce nahoře (je tam taková funkce - napodobenina, jako když se hlásí děti ve třídě) a když ho vyvolá, tak promiňte pane učiteli - já to zapomněla vypnout. 45 minut prolétne jako by nic. Děti mohou lhát, že jim to nejde/seká se to a vy jako učitel nemůžete dělat absolutně nic. Učitel je otrávený a učivo je probráno sotva z poloviny. Například 6. třída - angličtina. Teprve teď probírají přítomný čas prostý - kladnou větu. Během jarní karantény to učitelka v prvním stupni ani nezačínala, i když v plánu to tam je a ani se neráčila pořádně zopakovat sloveso can, to have a to be. Právě teď se má probírat přítomný čas průběhový a oni teprve dělají kladnou větu v přítomném čase prostém. Ještě je nutný zápor a tvoření otázky a pak opakovat. Teď v listopadu se budou psát čtvrtletní práce a jelikož Teams a jeho forms je na přípravu písemných prací ubohost, takže zůstává edupage.

--------------------------------------------------------------------------

Závěr: Ano, je to lepší než na jaře, ale stejně je to špatné. Děti jsou bez motivace, učitel je otrávený a učivo není dostatečně probráno.

2 0
možnosti

..Po deseti minutách se střídají předměty.. Hm. Mají v tom sice zmatek, ale prý je to baví.

1 0
možnosti

Tohle rádoby pozitivní hodnocení je k prdu. Čím déle budou nejmenší školáci doma, tím hůře.

7 0
možnosti

Dobrý den. Já mám zase od rodiče prvňáčka úplně jiné informace, ale je to vzdy o přístupu a udržení pozornosti mrňouse. Ale mezi nami, 20 minut výuky denně, je opravdu málo, takže nevykládejte, že děti nebudou mít v budoucnu handicap ve vzdělanosti.

7 0
možnosti

Ano, 4 hodiny běžné výuky nenahradí 20 minut, které ještě vyžadují přítomnost rodiče...

1 0
možnosti

Je to individuální, ale rozhodně to není taková idylka. Obrovský rozdíl vidím už u svých dvou dětí (3. a 5.třída) a jejich učitelek. Čím jsou děti menší, tím mají větší zpoždění oproti běžné výuce. Výuka malých dětí v podstatě na část dne zcela vyplní čas rodiče, který když má svoji práci, tak je to strašné. Ale lepší něco, než nic....

1 0
možnosti

Chudáci rodiče

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jižní Morava si hýčká turisty v karavanech. Najdou lepší kempy i program

17. dubna 2024  5:36

Výlety na čtyřech kolech pořád táhnou. Sbalit si svoje bydlení do kamionu a vyrazit s ním na...

Sladká pomsta. Ústí svléklo Pardubice do naha a podruhé slaví semifinále

24. dubna 2024  21:11

Natřískaná hala burácela a slavila, domácí hrdinové si pořizovali tradiční, tentokrát hodně...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Potíže nekončí. Slovan Ústí má zastavené přestupy, na vině je dluh vůči svazu

24. dubna 2024  11:12

Nekonečný příběh pokračuje, ústecký Slovan zase musí hasit potíže. Český svaz ledního hokeje mu v...

Advantage Consulting, s.r.o.
ZKUŠENÝ SEŘIZOVAČ VSTŘIKOLISŮ (35-42.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 42 000 Kč