Aktivisté na skrývkovém rypadle v lomu Vršany na Mostecku (29. října 2019)

Aktivisté na skrývkovém rypadle v lomu Vršany na Mostecku (29. října 2019) | foto: skupina aktivistů

Těžaři podali žalobu na osm aktivistů, kteří loni obsadili rypadlo

  • 58
Společnost Vršanská uhelná patřící do skupiny Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače podala žalobu na osm aktivistů, kteří loni na podzim vlezli na rypadlo v lomu Vršany u Mostu a několik dní ho odmítali opustit. Firma po nich chce za způsobenou újmu sedmdesát tisíc korun.

„Vršanská uhelná podala u Okresního soudu v Mostě žalobu o zaplacení částky 70 509 korun odpovídající újmě, kterou Vršanské uhelné způsobili aktivisté neoprávněným vstupem do dobývacího prostoru a obsazením kolesového rypadla,“ sdělila portálu iDNES.cz mluvčí společnosti Eva Maříková.

Vyjádření aktivistů se redakci získat nepodařilo.

Vršanská uhelná se před několika měsíci pokusila peníze vymoci nejprve zasláním předžalobní výzvy. Na tu však aktivisté nereagovali.

Stroj obsadili loni 29. října a navzdory policejním výzvám na něm setrvali dva dny. Svým jednáním nenarušili těžbu uhlí.

Podle svých dřívějších vyjádření protestovali mimo jiné proti tomu, aby polostátní ČEZ prodal elektrárnu Počerady právě Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače.

Báňský úřad uložil aktivistům za neoprávněné vniknutí do dobývacího prostoru pokuty od deseti do patnácti tisíc korun. Všichni proti tomu následně podali odpor. Nebyli však úspěšní. Platí tak původní sankce.

Případem se zabýval i mostecký magistrát. Za neuposlechnutí výzvy uložil osmičce lidí nejprve pokuty, v rámci odvolání však řízení zastavil.

29. října 2019