Pro veřejnost bude Malá pevnost uzavřena od 16. do 25. listopadu s výjimkou 18. a 21. listopadu.

Pro veřejnost bude Malá pevnost uzavřena od 16. do 25. listopadu s výjimkou 18. a 21. listopadu. | foto: Profimedia.cz

Pevnost v Terezíně se na čas uzavře, poprvé po 20 letech

  • 0
Poprvé po více než 20 letech se zcela uzavře Malá pevnost v Terezíně, důvodem je natáčení dvou snímků. Seriál z období nacistického Německa tu budou natáčet Číňané, vedle nich zde budou točit i tvůrci biografie o horolezci Joskovi Skalníkovi.

„Za 23 let, kdy v Památníku Terezín pracuji, uzavření celé Malé pevnosti nepamatuji. Většinou se natáčí za provozu, v odlehlých částech mimo průvodcovskou trasu a zpravidla jde o menší projekty, než jsou tyto dva, které se točí nyní,“ popsal mluvčí Památníku Terezín Tomáš Rieger.

Prvním z nich je devítidílný čínský televizní seriál s pracovním názvem The Last Visa, jehož děj se odehrává v roce 1939. Pojednává o čínském diplomatovi zajišťujícím víza Židům, kteří prchali z Rakouska před Hitlerem.

Druhým dílem je celovečerní film Tenkrát v ráji autora Josefa Urbana, režiséra Petera Pálky a uměleckého vedoucího Lordana Zafranoviče. Vypráví o horolezci, letci a boxerovi Joskovi Smitkovi popraveném nacisty v Terezíně na konci 2. světové války.

Pevnost bude kvůli filmařům veřejnosti nepřístupná od 16. do 25. listopadu, výjimkou bude 18. a 21. listopad.

V Terezíně se natáčí podle Riegra každou chvíli, tak dvacetkrát ročně. „Zhruba z devadesáti procent jsou to dokumenty,“ uvedl mluvčí. Záběry z Terezína se objevily také ve filmu Král Ubu režiséra F. A. Brabce, v prostorách Malé pevnosti se točily i záběry pro film Lidice režiséra Petra Nikolaeva.

,