Topil se a oni do něj stejně mlátili, popsala svědkyně napadení v Dubí

  12:57
Výpověďmi poškozených a svědků pokračovalo u teplického soudu hlavní líčení v případu napadení na koupališti v Dubí ze srpna 2018, v němž je obžalováno šest lidí. V jednací síni se odehrály ostré konfrontace. Obžalovaní hlasitě zpochybňovali výpovědi poškozených a útočili i na svědky. Předvolaní se rozcházeli v tom, kdo se bitky účastnil.

Během druhého dne hlavního líčení předstoupili před trestní senát oba poškození.

Nejprve promluvila žena, kterou podle spisu napadla obžalovaná Žaneta Dunková. Pak přišla řada na Davida M., jehož podle obžaloby brutálně zbila Dunková spolu s dalšími pěti muži, a to když se snažil ženy od sebe oddělit.

Poškozeného zasypali rasistickými nadávkami

„Léčil jsem se asi měsíc. Zhruba dva týdny jsem měl jen tekutou stravu,“ vypověděl David M., jehož v souvislosti s událostí dokonce vyznamenal prezident Miloš Zeman. Mladík ze zranění vyvázl bez trvalých následků.

„Postavil jsem se mezi ty ženy. Ta agresivní se mě snažila udeřit. Já jsem ji odstrčil a pak mi, nevím od koho, přistála z levé strany rána pěstí. První ránu jsem opětoval, ale pak začaly létat další údery. Snažil jsem se kopat, nějak se bránit,“ popsal poškozený.

„Pak někdo přišel a řekl: ‚Nechte toho, nebo ho zabijete.‘ Přiběhli další lidi, co se snažili tu situaci uklidnit, a během chvilky přijela městská policie,“ vylíčil.

Při pohledu na obžalované řekl, že všichni na koupališti byli. Samotné napadení se ale podle něj seběhlo tak rychle a takovým způsobem, že nedokázal popsat, kdo co dělal.

V závěru jeho výpovědi dostali obžalovaní prostor se k ní vyjádřit. Radek Čonka poškozeného osočil, že „křičel o černých sviních“, což David M. odmítl. Muži na sebe postupně zvyšovali hlas. Obžalovaný Roman Dunka pro změnu poškozeného napomínal, aby ho nechal domluvit.

Čonka o sobě dával hlasitě vědět i při výpovědi poškozené. V jednu chvíli vstal, řekl, že žena lže, a chystal se odejít. Vzápětí si ale zase sedl.

„Vypila jste tam deset piv, já sedm. Vy jste tam toho vypila víc než já. Pak jste tam všichni pořvávali, že ty černý zm... postřílíte,“ osočil se na ni Čonka. Žena však odmítla popíjení alkoholu i vyhrožování.

3. srpna 2020

Podle obžaloby se vše seběhlo tak, že poškozená chtěla umravnit malé dítě, které mimo jiné topilo svého vrstevníka. Pohádala se při tom také s jeho matkou. Do sporu se podle závěrů vyšetřování vložila také obžalovaná Žaneta Dunková a napadla ženu, která dítě napomenula.

„S tou první ženou jsme se pohádaly. Pak se to uklidnilo a najednou tam přiběhla další, vůbec nevím proč, a začala útočit. Dala mi pěstí a snažila se mě za vlasy stáhnout pod vodu,“ uvedla poškozená.

„Pak už přiběhl David a snažil se ji ode mě odtáhnout. Šla jsem na deku volat policii, a když jsem se otočila, byla všude v brouzdališti krev, jak tam mlátili Davida,“ popsala poškozená.

Jedině u obžalovaného Jiřího Demetera si nebyla jistá, jestli také skočil do vody k Dunkové a Davidovi M. U ostatních řekla, že ano. „Nedokážu ale říct, kdo si jak bouchnul,“ doplnila.

9. srpna 2018

Svědkyně, která v danou chvíli na koupališti byla, označila Dunkovou za útočnici na poškozenou. Za jistého účastníka útoku na Davida M. pak označila Romana Dunku. Obžalovaný Rostislav Drška se podle ní snažil přítomné spíše rozhánět. Pamatovala si i Demetera, ale nevěděla, jestli také fyzicky útočil. Další dva obžalované muže si nevybavila vůbec.

„Bylo to neuvěřitelně agresivní. Řvali, že bílou svini zabijí, protože jim sahá na ženskou. On (David M.) se v podstatě začal topit a oni do něj stejně hlava nehlava mlátili,“ vypověděla.

„Co to tady kecáš? Podívej se na mě a na něj, jak by asi dopadl, kdybych ho mlátil,“ obořil se na ni Roman Dunka a ukazoval při tom na o poznání subtilnějšího Davida M. „No taky podle toho vypadal, že jo,“ odvětila svědkyně. Obžalovaní ji také napomínali, že se neříká cikáni, nýbrž Romové.

Také další svědek označil za útočníka Romana Dunku. Dále pak také Radka Čonku. Další obžalovaný Michal Dunka tam prý byl, ale podle něj se nezapojoval. Dršku a Demetera si nevybavil.

K sestavě obžalovaných se vyjádřila i matka poškozené ženy. O Dunkové řekla, že jí napadla dceru a následně se zapojila i do útoku na Davida M. U toho podle ní nechyběl ani Radek Čonka. Michal Dunka a Demeter na koupališti prý byli, ale neví, jestli v daný moment byli v brouzdališti. U Dršky a Romana Dunky si vůbec nebyla jistá.

8. srpna 2018

Státní zástupce viní všechny obžalované z výtržnictví a s ohledem na povahu zranění, jaká muž utrpěl, z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Dunkovou pak ještě z násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. A Čonku s Demeterem z nebezpečného vyhrožování. Podle žalobce totiž po incidentu vyhrožovali zabitím lidem, co chtěli bránit Davida M. Všem hrozí až desetileté tresty.

Obžalovaní, až na Romana Dunku, který to odmítl, vypovídali v pondělí. Dunková přiznala, že se poprala s poškozenou. Že by bila Davida M., stejně jako všichni ostatní odmítla. Několik mužů pouze připustilo, že do poškozeného strčili, případně mu dali facku kvůli sporu s Dunkovou či protože se v jeho blízkosti nacházely jejich děti.

Rozsudek v případu zatím nepadl, hlavní líčení bude pokračovat na konci září.

  • Nejčtenější

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám toho hodně rozděláno, řekl končící náměstek z SPD. Dál ho živí magistrát

18. března 2024  16:11

V Ústí nad Labem nastala změna ve složení vedení města. Koaliční politici Michal Mohr a Bohumil...

Muž proti sobě držel nůž, po zásahu policejním taserem na něj spadl a zemřel

18. března 2024  10:11

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje zákrok policistů proti duševně nemocnému...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...