Policie rozpustila nehlášenou technoparty. Účastníci se přemístili do Ústí

  • 172
Na louku za obchodní centrum Baumax a opuštěný komplex bývalého Teska v ústecké čtvrti Všebořice se přemístili účastníci nenahlášené technoparty, která se měla původně konat u Chuderova. Tam ji policie dopoledne nedovolila, protože lokalita je v chráněné krajinné oblasti.

Policie proto vyzvala účastníky k odchodu. „Účastníci výzev uposlechli a přesouvají se jinam. Situaci nadále monitorujeme,“ uvedla dopoledne krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Místostarosta centrálního městského obvodu Ústí nad Karel Karika řekl iDNES.cz, že se po stížnostech lidí obrátil na policii, protože technaři se údajně pohybují i na soukromých pozemích. Policie potvrdila, že se tím zabývá.

Příznivci techna podle něj přislíbili, že pokud budou v produkci pokračovat i v sobotu, ukončí ji do 22. hodiny.

Na akci upozornila už dříve středočeská policie, podle níž se účastníci technoparty svolávají na sociálních sítích a zahraničních webech.

Veřejná skupina C23CHTEKNO zve na Facebooku na technoakci Falanx 2018 od 27. do 30. července, udané souřadnice odpovídaly Chuderovu. Na sdílené panoramatické fotografii byla vidět louka obklopená stromy.

Po zásahu policie organizátoři účastníky informovali, že připravují nové místo. Ti kolem jedné odpoledne nasedli do aut a odjeli. Na místě zůstali jen dva lidé z pořadatelského týmu, kteří uklízeli nepořádek.

Účastníci akce dostali souřadnice, které je navedly na louku za obchodní centra v ústeckých Všebořicích. Měli si tam přijet pro informace o novém místě chystané techoparty, podle redaktora MF DNES, který situaci sleduje, sem ale  najíždějí i kamiony s aparaturou a mobilními toaletami a lidé začínají stavět stany. 

„Je to soukromý pozemek a není v chráněném území, proto situaci jen monitorujeme,“ řekla odpoledne Bartošová.

Kolem půl čtvrté přijel majitel pozemku, který policii potvrdil, že technaři jsou na louce s jeho souhlasem. Policie pak odjela.

Jestli akce za obchodními centry nakonec proběhne, není jasné, protože i někteří z technařů upozorňují, že louka je na dohled od všebořického sídliště. Několik aparatur je již sestavených, jiné zůstávají ve vozech. Organizátoři na Facebooku zveřejnili, že místo ve Všebořicích je jen dočasné.

2. srpna 2015

Podle nymburské policie za akcí stojí stejní organizátoři, kteří loni začátkem srpna uspořádali technoparty u Osečku na Poděbradsku. Na ní bylo v jednu chvíli až šest tisíc účastníků.

V Ústeckém kraji se konala technoparty například v roce 2015 u Červeného Újezdu na Teplicku. Akce byla nahlášena jako soukromá a sjelo se na ni čtyři tisíce lidí. Letos na přelomu dubna a května se na kraji Liberce konala technoparty Czarotek, té se zúčastnilo podle policie asi sedm tisíc lidí.

, ,