Martin Hausenblas stál u zrodu spolku Činoherák Ústí, byl jeho mecenášem a do voleb šel i proto, aby ho zachránil. Teď řeší, jak předvolební slib splnit a nebýt přitom ve střetu zájmů.

Martin Hausenblas stál u zrodu spolku Činoherák Ústí, byl jeho mecenášem a do voleb šel i proto, aby ho zachránil. Teď řeší, jak předvolební slib splnit a nebýt přitom ve střetu zájmů. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Ústečtí radní řeší, jak dát miliony Činoheráku a nebýt ve střetu zájmů

  • 6
Radní z hnutí PRO! Ústí spojení se spolkem Činoherák řeší, jak dostát předvolebním slibům a přitom se vymanit ze střetu zájmů. Od krize Činoherního studia usilují o jeho záchranu, což je ve volbách vyneslo až do vedení města. Tím se ale dostali do situace, kdy by museli peníze přidělit sami sobě.

V orgánech spolku Činoherák Ústí působí náměstek primátora Martin Hausenblas, náměstkyně Jana Bohuňková a radní Jaroslav Haidler. Rada města se sice již minulý týden dohodla, že vrátí původní soubor do prázdné budovy Činoherního studia ve čtvrti Střekov a bude ho finančně podporovat, jak to provést transparentně, však hnutí PRO! Ústí s koaličním ANO a představiteli spolku řešili ještě tuto středu večer.

Rada města předminulé úterý nejprve spolku odsouhlasila na příští rok návrh dotace 12 milionů korun, po týdnu ale rozhodnutí zase raději zrušila.

Radní se nakonec dohodli, že spolku ještě letos přidělí milion korun na zaplacení ztráty z činnosti, protože byl po zániku Činoherního studia odkázaný jen na sponzory a drobné dárce (vyúčtování spolku zde).

„Je třeba konstatovat, že spolek byl od března ve svém mateřském městě opomíjen, přitom se jen díky němu podařilo zachovat dvaačtyřicetiletou tradici legendární scény,“  zdůvodnil rozhodnutí primátor Josef Zikmund z ANO.

Příspěvek ještě bude schvalovat zastupitelstvo, které se sejde 16. prosince.

Celé vedení spolku rezignuje a zcela se změní

Aby radní vyřešili střet zájmů, ve spolku Činoherák Ústí do konce roku rezignuje kompletní výbor, náměstek Hausenblas hodlá ze spolku vystoupit už v pátek. Místo výboru spolku pak vznikne pětičlenná správní rada, ve které budou zástupci města, kraje, sponzora, asociace profesionálních divadel a ministerstva kultury. Spolek zřídí funkci ředitele a vypíše na něj výběrové řízení.

„Činoherák se stal politickým tématem, což mu škodí. Činoherák se musí odpolitizovat,“ zdůvodnil změnu vedení spolku náměstek Hausenblas.

Od ledna bude spolek v nájmu v Činoherní budově na Střekově a město si od něj bude zpočátku objednávat jen jednotlivá představení. Bude jich do třiceti a jedno bude stát zhruba 75 tisíc korun.

Od března by pak měl spolek dostat dotaci. Radní chtějí na zastupitelstvu 18. února předložit návrh, který bude přibližně vycházet z roční částky dvanáct milionů korun, ze které se odečtou náklady za představení objednaná na leden a únor.

„Je to řešení, které odpovídá dobrým mravům, politickým potřebám a potřebám divadla. S městem chceme být partnery a partneři si musí důvěřovat. Já po středečním jednání můžu říct, že městu důvěřujeme,“ komentoval dohodu šéf spolku Filip Nuckolls.

Spolek počítá i s penězi z dalších zdrojů

V průběhu roku pak rada předloží návrh na dlouhodobé financování formou grantu. „Do pololetí příštího roku bude připravena kulturní koncepce s návrhem na dlouhodobé financování nejen Činoheráku, ale i dalších kulturních subjektů,“ řekl Hausenblas. 

Podle koncepce, kterou spolek radě předložil, potřebuje Činoherák na příští rok na svou činnost 20,5 milionu korun. Kromě dotace od města počítá s milionem od ministerstva kultury a osmi sty tisíci korunami od Ústeckého kraje. Část příjmů zajistí sponzoři a výnosy z představení. Spolek bude dál působit také v kině Hraničář, kde má zázemí nyní (koncepce spolku zde).

„Příští rok nabídneme dvě stě divadelních představení pro dospělé, děti i školy. V Hraničáři plánujeme pestrý program, od výstav přes promítání filmů, diskuse nebo vzdělávací programy,“ řekl produkční spolku Jan Kvasnička.

,