Na snímku je bratr zastřeleného Dušan a poraněný pes oběti incidentu (29....

Na snímku je bratr zastřeleného Dušan a poraněný pes oběti incidentu (29. 5.2017). | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zastřelení řidiče v Chomutově bylo zbytečné, nikoho neohrožoval, říká obžaloba

  • 286
Obžaloba podaná na muže, který loni v květnu na sídlišti v Chomutově zastřelil Roma v dodávce, popírá, že by řidič najížděl do lidí na chodníku. Takovou prvotní informaci uvedla při vyšetřování policie, obžaloba, kterou má iDNES.cz k dispozici, to však vyvrací.

Z obžaloby vyplývá, že sedmatřicetiletý muž, který na sídlišti bydlel s matkou, neměl důvod ke střelbě kvůli nutné obraně či tísni (o střelbě na řidiče dodávky zde). Vycházel z toho, co mu řekla matka, která část dění na ulici viděla kolem třetí hodiny ráno z okna bytu.

„Rozhodl se zastavit vozidlo, které podle jeho názoru mohlo ohrozit životy a zdraví lidí a cizí majetek. K tomu došel na základě sdělení jeho matky, že venku je někdo, kdo zmateně jezdí autem a naráží do jiných aut a snad i do lidí,“ popisuje státní zástupce v obžalobě, kterou jako první získal server Lidovky.cz.

Muž se podle obžaloby podíval z okna a uviděl dodávku, která se pohybovala na parkovišti před jejich domem a shluk křičících lidí okolo vozidla. 

Jak se později ukázalo, incident vznikl, když se čtyřiatřicetiletý Rom vracel z diskotéky a před panelákem v Jirkovské ulici se pohádal s údajně zfetovaným strýcem. Skočil do své dodávky a chtěl před ním ujet, v čemž se mu příbuzní pokoušeli zabránit. Řidiči se nakonec podařilo odjet, ale cestou narazil do několika aut.

„V přesvědčení, že se tam děje zločin a že nějaký blázen zabíjí lidi, obžalovaný naplnil náboji zásobník své legálně držené pistole Beretta ráže 9 milimetrů a natažením ji připravil ke střelbě. Vyběhl ze vchodu a s nepřímým úmyslem usmrtit nejméně třináctkrát z této zbraně vystřelil na poškozeného,“ uvádí žalobce.

Muž je obžalovaný z vraždy

Dodávka přitom podle obžaloby kolem střelce projížděla rychlostí pouhých sedm až osm kilometrů v hodině, přičemž v její jízdní dráze nebyla žádná překážka ani žádní lidé.

Střelec trefil řidiče osmkrát - zasáhl ho do prsou, hrudníku, stehna, boku i zad. Řidič podlehl velkému vnitřnímu zranění a masivnímu vdechnutí krve. 

Dozorující státní zástupce Vladimír Jan střelce minulý týden obžaloval z vraždy a z poškozování cizí věci, za což může jít až na 20 let do vězení. Čin podle Jana neměl rasový podtext (o obžalobě zde).

Případem se bude zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Archivní záběry z pietní akce za zastřeleného Roma v Chomutově: