Bývalou problémovou ubytovnu Modrá koupil nový majitel, do roku 2010 tu mají vzniknout velké rodinné byty.

Bývalou problémovou ubytovnu Modrá koupil nový majitel, do roku 2010 tu mají vzniknout velké rodinné byty. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Z problémové ubytovny budou rodinné byty, napřed ale musí zmizet štěnice

  • 9
Bývalou problémovou ubytovnu Modrá na ústeckém Střekově koupil nový majitel. Čtvrť se bála, jak s ní naloží. Mají tu být velké rodinné byty, což se radnici líbí.

V bývalé ubytovně Modrá v Purkyňově ulici na ústeckém Střekově mají vzniknout desítky především velkých bytů. Je to plán společnosti Realmart, která objekt před několika týdny koupila od firmy CPI.

Vedení městského obvodu, které samo mělo o dům zájem kvůli obavě, aby tu nevzniklo ubytování pro sociálně slabé a problémové lidi, je spokojené s tím, jak záležitost nakonec dopadla.

„Je to pro nás vhodná investiční příležitost. Chceme tam vybudovat nájemní byty především o dispozici 4+1. Evidujeme totiž poptávku po rodinném bydlení. Několik bytů pak bude i menších,“ řekl MF DNES předseda představenstva společnosti Realmart Martin Nebřenský.

Proměna nemovitosti už začala, pokračují vyklízecí a bourací práce. „Musíme ten dům nejprve pořádně vyčistit a zbavit štěnic,“ poznamenal Nebřenský.

Celková přestavba, pokud půjde vše podle plánu, by podle něj mohla být hotová v roce 2021. Cenu, za kterou firma dům od CPI koupila, prozradit nechtěl.

Objekt byl od loňského léta prázdný. Předtím sloužil jako ubytovna. Nájemníci, převážně Romové, se odtud museli odstěhovat poté, co jim provozovatelka, která měla dům od CPI pronajatý, neprodloužila smlouvy a s podnikáním skončila.

S CPI pak začala o odkupu jednat střekovská radnice se záměrem, že by v něm ráda vybudovala dům pro seniory. Zastupitelstvo městské části na to dokonce loni v prosinci vyčlenilo v rozpočtu na letošní rok 6 milionů korun. Plán schválila i magistrátní majetková komise.

CPI se však nakonec rozhodla nového majitele vybrat formou výběrového řízení s vyšší požadovanou cenou. Zvítězila v něm právě firma Realmart. Střekovská radnice se do něj nepřihlásila.

„Naše nabídka, tedy maximálně šest milionů, byla CPI známá. Nebyl proto důvod, abychom se přihlásili a znovu nabízeli tuto sumu,“ podotkl střekovský radní Jiří Železný (Za lepší Střekov).

S novými majiteli se prý už zástupci úřadu setkali. „Společnost má dobré reference a její představitelé svému oboru evidentně rozumí. Pokud splní, co slibují, a já nevidím důvod tomu nevěřit, pak by měl být budoucí provoz toho domu nekonfliktní,“ uvedl Železný na adresu firmy Realmart, která už vlastní a provozuje několik bytových domů včetně dvou jinde v Ústí.

Loni v létě přestala v krajském městě fungovat i ubytovna v Klíšské ulici, kterou měla stejná provozovatelka taktéž pronajatou od CPI.

V tomto případě se ale firma rozhodla, že si nemovitost nechá a opraví ji, přičemž v ní má vzniknout přes dvě desítky bytů určených k dlouhodobému pronájmu. „Budou to dispozice od 1+1 až po 3+1,“ upřesnil už dříve mluvčí CPI Jakub Velen.