Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Učitelka se zhroutila z útoku rodičů, školu pak hlídali strážníci

  • 880
Do budovy základní školy v děčínské části Boletice nesmí bez dozoru vstoupit nikdo z rodičů. Někteří z nich totiž ve stále větší míře napadali učitele. I když zatím útočili jen slovně, jedna z kantorek se nervově zhroutila a skončila na nemocenské. Školu museli hlídat strážníci.

"Útoky se stupňovaly a byly častější. Museli jsme tomu zamezit," říká ředitel školy Jaroslav Hauzírek.

Do boletické školy, jež má na pět stovek žáků, chodí hlavně děti ze sídliště. To je proslulé tím, že se do něj nastěhovali nepřizpůsobiví lidé.

"V naší škole byly s jejich dětmi vždycky větší problémy než jinde, ale už se to stírá. Problémy mají i jiné školy ve městě. Normální lidé z Děčína odcházejí a místo nich se nepřizpůsobiví stěhují ze sídlišť i do centra. Byty jim pronajímá děčínská bílá mafie, která pak za sociálně slabé inkasuje od státu tučný nájem," poznamenal Hauzírek.

Škola je zamčená, schůzky se domlouvají předem

Na boletickém sídlišti žije spousta Romů. Pořádek tam pomáhají udržovat asistenti prevence kriminality, jež městská policie i z Romů vybrala. Dokázali si získat respekt a kolem školy je tak podle ředitele díky nim relativní klid.

Incidenty se ale odehrávaly ve školním areálu, kam preventisté nemají přístup. Škola je tak nyní přes den zamčená. Když chce do budovy vstoupit někdo z dospělých, musí zazvonit na kancelář, schůzky s učiteli musí mít rodiče domluvené předem. Do pondělí na školu dohlížela i městská policie.

"V době, kdy rodiče vedli děti ze školy, nebo si pro ně po vyučování přicházeli, hlídali vchod strážníci. Žádného dospělého do areálu nevpustili a mohli z titulu své funkce neukázněného rodiče vykázat," přiblížil mluvčí děčínských strážníků Tomáš Pavlík. Dodal, že obdobný problém už řešila městská policie v minulosti i u dvou jiných škol.