Držte se! To dáme! Učitelé ve Štětí fotkami na plotě povzbuzují žáky

  • 2
Plot kolem základní školy T. G. Masaryka ve Štětí na Litoměřicku má neobvyklou výzdobu. Na kolemjdoucí z něj z fotografií v životní velikosti shlíží zdejší pedagogové, asistenti pedagogů a vychovatelky v družině. Fotografie jsou ještě doplněné o vzkazy pro žáky.

„Chtěli jsme ten velký plot nějak využít. Cílem projektu bylo trošku vystoupit z online prostoru, když se učitelé viděli několik týdnů se svými žáky jenom přes obrazovky počítače,“ vysvětlila důvod instalace fotografií na plot ředitelka školy Gabriela Hrušková.

„A taky jsme dětem chtěli vzkázat, že v současné době mají nedostatek pohybu, tak ať se jdou projít kolem školy a podívají se, co pro ně jejich učitelky připravily. A poprosit je o zpětnou vazbu pro nás, protože i my potřebujeme povzbudit,“ doplnila ředitelka.

Vzkaz tady nenechávají jenom učitelé pro děti, ale i děti pro učitele. Stačí ho poslat e-mailem nebo přinést jedné z učitelek. „Kolegyně vzkaz zalaminují a pověsí ho na plot. Podle reakcí z toho mají radost nejen děti, ale i rodiče,“ dodala ředitelka.

Na výzdobu školního plotu reagují i za hranicemi republiky. „Mám ohlasy ze slovenských škol, v učitelských komunitách na sociálních sítích máme mnoho sdílení a pochvalných komentářů. Třeba jsme inspirovali i jiné školy,“ přiblížila Hrušková.

Přípravy a samotná realizace trvaly několik dní a kromě kantorů se zapojily i jejich rodiny. Fotografie bylo nutné vytisknout na velký formát a zalaminovat, na což škola nemá potřebnou techniku. Fotografie na plotě jsou tak poskládané jako puzzle z několika částí.

I když se část dětí mohla od pondělí vlivem zlepšující se epidemiologické situace do školy vrátit, fotografie učitelů a vzkazy zůstanou na plotě i nadále. „Děti z druhého stupně jsou zatím doma, výzdobu plotu sundáme až po návratu všech dětí do školy,“ uvedla Gabriela Hrušková.