Ivana Ježková, iniciátorka petice proti stavbě sluneční elektrárny na Moldavě.

Ivana Ježková, iniciátorka petice proti stavbě sluneční elektrárny na Moldavě. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Stavba elektrárny na Moldavě je v zájmu obce, tvrdí krajský úřad

  • 16
Stavba kontroverzní fotovoltaické elektrárny v krušnohorské Moldavě je dle ústeckého krajského úřadu v pořádku. Z odůvodnění zastavení přezkumného řízení vyplývá, že i když stavební povolení nebylo vydáno v souladu se zákonem, zrušení tohoto povolení by přineslo stavebníkovi elektrárny značnou újmu.

"Krajský úřad dospěl k závěru, že v daném případě dobrá víra stavebníka převažuje nad požadavkem na dodržení zákonnosti, tzn. nad nutností nápravy nezákonnosti přezkoumávaného rozhodnutí," uvádí se ve vyrozumění. Stavebníkovi elektrárny, firmě Talwin, by zastavením stavby vznikla újma nepoměrně vyšší, než která vznikla veřejnému zájmu.

Důsledky vyrozumění, v němž úřad přezkumné řízení zastavil, podle obyvatel krušnohorské obce Moldava vytvářejí nebezpečný precedens pro ostatní případy. Dle nich dávají přednost investorům než zájmu občanů.

Stavební úřad v Duchcově povolil stavbu elektrárny, i když nemá schválený územní plán, což je nutnou podmínkou pro vydání povolení. Podle ústeckého krajského úřadu však dobrá vůle stavebníka stojí nad platnými zákony. Podle něj přinesou výnosy z elektrárny potřebné peníze do obecní rozpočtu.

Faktem ovšem je, že z Talwinu podle smlouvy s obcí poputuje na účet Moldavy pouhých 66 tisíc korun ročně. Je proto otázkou, čí zájem kraj chrání.

"Moldava nemá kanalizaci ani vodovod. Částka 66 tisíc je směšná," říká Ivana Ježková, autorka podnětu pro přezkoumání vydaných povolení. Petici proti elektrárně, jejíž je Ježková iniciátorkou, navíc podepsalo 150 lidí.

Zastavení elektrárny zůstává ve hře, věří někteří

Dalším sporným bodem je, že firma Talwin je personálně spjatá s radnicí obce zasazené do malebné krušnohorské krajiny. Projekt elektrárny se od počátku pojí se starostou Jaroslavem Pokem. Původního investora, sdružení Moldava - Srdce Krušných hor, totiž založila a od počátku v jednáních s obcí zastupovala starostova životní partnerka Iveta Boudišová. V době, kdy od sdružení odkupovala projekt firma Talwin, tedy po získání stavebního povolení, už Boudišová zasedala v představenstvu i této společnosti.

Ježková uvedla, že ještě neví, zda je možné se proti zastavení přezkumného řízení odvolat. "Úřad pouze vydal vyrozumění, nikoliv rozhodnutí. Musím se proto poradit s právníkem, jaké jsou naše další možnosti," sdělila. Dodala, že celou věc předala veřejnému ochránci práv a úřadům v Sasku, jenž s příhraniční Moldavou těsně sousedí.

Stavbou se rovněž zabývá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která již vydala předběžné opatření k pozastavení stavby. Stavebníci z Talwinu to však nerespektovali, za což jim ČIŽP udělil pokutu 60 tisíc korun. Další milionová pokuta jim stále hrozí.

Ministerstvo životního prostředí navíc zrušilo výjimku z ochrany zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin, kterou společnosti Talwin udělil krajský úřad. Firma proti tomu podala tzv. rozklad. O správnosti zrušení výjimky bude jednat odborná komise, která by mohla rozhodnout v průběhu prosince.

Podle Ježkové stále existuje možnost, že inspekce stavbu definitivně zatrhne. V případě negativního výsledku je ochotna záležitost postoupit příslušným orgánům Evropské unie.

,