Starostou Krupky se stal dosavadní místostarosta Zdeněk Matouš.

Starostou Krupky se stal dosavadní místostarosta Zdeněk Matouš. | foto: MF DNES

Starostou Krupky se stal politik spojovaný s uplácením voličů

  • 4
Starostou Krupky se stal Zdeněk Matouš, politik, kterého opozice v opakovaných volbách nejčastěji obviňovala z nakupování hlasů voličů. Proti volbě Matouše za starostu byli jen zastupitelé sdružení Zdravá Krupka, které proti uplácení nejhlasitěji vystupovalo. Jeden zastupitel se hlasování zdržel.

Matoušovo sdružení ČSNS 2005 a Šance pro město vyhrálo všechny tři hlasování, které se v komunálních volbách v Krupce postupně zopakovaly. Všechny provázelo podezření s kupčení hlasy, při posledním však již soud důkazy předložené Zdravou Krupkou nepřijal (více zde).

Rozložení sil v Krupce

ČSNS 2005 a Šance pro město - 5
Sportovci pro Krupku - 3
KSČM - 3
Zdravá Krupka - 3
ODS - 2
ČSSD - 2
DSSS - 2
Krupka naše město - 1

Matouš obvinění z kupčení s hlasy vždy odmítal (více zde). "Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a konečně se můžeme pustit do usilovné práce a nahradit tak rok, který jsme ztratili," řekl Matouš po svém zvolení.

Zatímco po řádných volbách před rokem se s Matoušovým sdružením odmítly ostatní strany bavit (více zde), rok bezvládí ve městě jejich postoj změnil tak, že se Matoušův nejhlasitější odpůrce Zdravá Krupka ocitl na vedlejší koleji.

Dokonce to v jednu chvíli vypadalo, že by v radě mohla zasednout i zástupkyně ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (více zde).

"Průběh volby mě překvapil. Očekával jsem, že strany budou mlžit a zvolí nějaké najaté figurky. Takto je to alespoň transparentní a je jasnější, koho tlačit k odpovědnosti," komentoval Matoušovo zvolení Pavel Maleček ze Zdravé Krupky.

Dělnická strana se nakonec do rady nedostala

Dělnická strana nakonec v radě nezasedne. Místostarostou se stal Jaroslav Dubský z KSČM. Do rady zastupitelstvo vedle Lumíra Kváči z Matoušova sdružení zvolilo také Karla Roučka ze sdružení Sportovci pro Krupku, Tomáše Lišku ze sdružení Krupka naše město, Jiřinu Sahulovou z ČSSD a Václava Krásu, který kandidoval jako bezpartijní na kandidátce ODS. 

Dosavadní starosta Milan Puchar z ODS původně usiloval o post místostarosty. Protože ale stranické usnesení zakazuje občanským demokratům spolupráci s komunisty, nakonec od toho ustoupil.

,