Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Starosta si nevyplácel mzdu, porušil zákon. Nemohl jsem uvěřit, říká

  • 300
Starosta Českého Jiřetína na Mostecku Pavel Veselý se dopustil hodně bizarního prohřešku. Za práci na úřadě si neposílal žádné peníze. Podle zákona ale něco takového není možné. Na účtu mu musí přistát alespoň minimální odměna.

Nesrovnalost vyšla najevo při kontrole z krajského úřadu. „V rámci přezkumu hospodaření obce byl zjištěn méně závažný nedostatek, že po několik měsíců nebyla starostovi vyplacena odměna, což je v rozporu se zákonem,“ potvrdila mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

„Skoro jsem tomu nemohl uvěřit,“ sdělil MF DNES Veselý, jenž do starostovského křesla malé horské obce usedl po loňských komunálních volbách, v nichž kandidoval za nezávislé. Je takzvaně neuvolněný, práce na radnici tak pro něj nepředstavuje plný pracovní poměr.

Českojiřetínští zastupitelé sice rozhodli, že budou funkci vykonávat bez nároku na odměnu, starosta na ni má ale i tak zákonný nárok.

„A to ve výši 0,3 násobku výše odměny, která by podle zákona náležela uvolněnému starostovi. A této odměny se nelze vzdát,“ uvádí Fraňková s tím, že po vypočtení a povinných odvodech může starosta zbylou částku věnovat obci jako dar.

Pavel Veselý tak už nyní pobírá kolem jedenácti tisíc měsíčně a za měsíce, během kterých sumu odmítal, si ji musel naposílat zpětně. Peníze prý skutečně hodlá „vrážet“ do chodu obce, která má několik desítek obyvatel.

„Například když je potřeba koupit nějaké kytky nebo tak, řeším to z toho,“ podotkl.

Předchůdkyně měla daleko víc

„Je to paradox. Když nechci nic, je to špatně. Ale že moje předchůdkyně měla i místostarostu a ročně jejich platy vyšly na více než milion, přičemž rozpočet obce činí dva miliony, je v pořádku. Nezbývalo pak na důležité věci,“ podotkl dále Veselý, jenž místostarostu nemá. Předchozí vedení obce se redakci kontaktovat nepodařilo.

Na dotaz, že svým přístupem zároveň odhalil nedostatek v podobě neznalosti zákonů, se Veselý zasmál. „Já mám nedostatků... Ale teď vážně. Je pravda, že v některých ohledech jsem si fungování obce představoval jinak. Prozřel jsem a učím se za pochodu,“ dodal.