ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Strážníci měřili bez platné smlouvy, řidiči se mohou domáhat vrácení pokut

  • 138
Až sto tisíc korun může vracet město Dubí řidičům, kteří dostali v Srbicích na Teplicku pokutu za překročení povolené rychlosti mezi 6. a 12. lednem. Strážníci dubské městské policie totiž v tomto období řidiče pokutovali neoprávněně.

V tu dobu totiž ještě nevstoupila v platnost veřejnoprávní smlouva mezi obcí Srbice a městem Dubí o tom, že dubští strážníci budou v Srbicích vypomáhat. Na případ upozornil jako první web svevole.cz.

Smlouva, podle které měly Srbice městu Dubí zaplatit 1,3 milionu korun za to, aby dubští strážníci zajišťovali pořádek v obci a také tam měřili rychlost, byla podepsána v polovině prosince loňského roku. Peníze z pokut si měly Srbice a Dubí následně rozdělit.

„Smlouva byla uzavřena na základě usnesení zastupitelstev obou obcí. Vycházeli jsme z běžné praxe, a i podle informací ministerstva vnitra, že tyto veřejnoprávní smlouvy nabývají platnosti dnem podpisu. A tak se začalo měřit,“ vysvětlil situaci starosta Dubí Petr Pípal.

Během prvních dnů měření dostalo v Srbicích, v prostoru mezi dvěma semafory naproti OC Olympia, pokutu za rychlou jízdu celkem 98 řidičů. Pak však přišla na městský úřad v Dubí stížnost, že je zdejší vybírání pokut protiprávní a mělo by být co nejdříve ukončeno.

„Ten člověk se odkazoval na to, že správnost smlouvy byla potvrzena rozhodnutím podle správního řádu a v takovém případě běží patnáctidenní lhůta pro odvolání,“ vysvětlil starosta. Jinými slovy, strážníci tak podle zákona mohli začít vybírat pokuty až 15. ledna.

„Po námitce jsme si nechali udělat vlastní právní rozbor a právník se přiklonil na stranu stěžovatele. Na základě toho jsme ihned přestali měřit a obrátili jsme se i na krajský úřad, který je naším nadřízeným orgánem,“ sdělil Pípal.

Město také potrestalo velitele městské policie Tomáše Pykala. „Vyhodnotili jsme to jako manažerské pochybení a byl potrestán půlročním snížením platu.“

Zda dostanou peníze zpět, se řidiči dozvědí na krajském úřadu

Řidiči, kteří v uvedené době pokutu dostali a je podle nich neoprávněná, se teď mohou obrátit na krajský úřad a ten následně rozhodne, zda mají nárok na vrácení peněz a bodů z registru.

„My sami pokuty rušit nemůžeme, jestli byly uděleny správně, či špatně, o tom rozhodne až kontrolní orgán, a tím je odbor správních agend krajského úřadu,“ vysvětlil Pípal.

Kdyby se pokuty skutečně vracely, zůstanou paradoxně bez trestu řidiči, kteří rychlost skutečně porušili. Což se řadě lidí nelíbí a na sociálních sítích o tom bouřlivě diskutují.

„Vždyť je to směšné. Přestupku se dopustili, byli chyceni a mají nést následky, smlouva nesmlouva,“ myslí si například Petra Seifertová.

Další lidé zase upozorňují na to, že by se činnost Městské policie Dubí neměla odehrávat v sousední obci. „Má hlídat pořádek v Dubí, od toho byla zřízená,“ napsal Jiří Hofmann.

Podle dubského starosty Petra Pípala je však nyní smlouva platná a nevidí důvod, aby spolupráce se Srbicemi nemohla pokračovat.

„Je to běžná praxe, třeba v Modlanech také měří rychlost Městská policie Krupka, v Hrobě to řeší zase Městská policie Košťany. Navíc už máme od roku 2007 smlouvu i s Novosedlicemi,“ poukázal starosta Pípal.