Kostel s. Kateřiny v Chouči je jedním z míst, kde se bude konat pracovní kemp...

Kostel s. Kateřiny v Chouči je jedním z míst, kde se bude konat pracovní kemp spolku Omnium. Dobrovolníci tu mohou pomoci při úpravě zdejšího hřbitova. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zdevastované kostely a hřbitovy na severu Čech opraví dobrovolníci

  • 1
Spolek Omnium, který se dlouhodobě snaží o záchranu a obnovu památek, plánuje pracovní kempy pro dobrovolníky. Uskuteční se v dubnu a v květnu. Opravovat se bude na Podbořansku a v Českém středohoří.

„Přivítáme každého, kdo má zájem věnovat svůj volný čas smysluplné dobrovolné práci při záchraně a obnově památek. Zájemci se nemusejí bát, že by je čekaly nějaké odborné práce. Lidé mladší 18 let se mohou účastnit jen v doprovodu rodičů,“ sdělil Jakub Děd, místopředseda správní rady spolku Omnium.

V severních Čechách mohou zájemci pomáhat nejprve od 25. do 27. dubna na Podbořansku při obnově hřbitova u Pšova a poté i 16. až 18. května v Českém středohoří, kdy Omnium plánuje úpravy hřbitova u kostela sv. Kateřiny v obci Chouč, kostela sv. Havla v obci Hrobčice a židovského hřbitova v Bílině.

Stejně jako v předchozím roce, i letos jsou kempy určeny pro lidi, kteří mají zájem podílet se na záchraně kulturního dědictví. Dobrovolníci se mohou registrovat e-mailem na adrese jded@omniumos.cz.

Pro účastníky kempů jsou připraveny pracovní pomůcky, nářadí, strava a také hromadná doprava v místě akce. Zařízené je i ubytování. Podle Jakuba Děda se letos očekává i účast dobrovolníků z Německa.