Závod Spolchemie v Ústí nad Labem

Závod Spolchemie v Ústí nad Labem | foto: Ondřej Hájek, MF DNES

Spolchemie odstoupí od rtuti, dokončuje technologii za miliardu a půl

  • 0
Ústecká Spolchemie dokončuje svou největší investici v novodobé historii firmy, v létě bude hotová membránová elektrolýza. Chemička ji začala stavět kvůli evropské legislativě, která zakazuje používat při výrobě jedovatou rtuť. Náklady na výstavbu elektrolýzy dosáhly 1,5 miliardy korun.

„Ne všichni výrobci v Evropě se odhodlali k přechodu na nové technologie. A my vidíme velký potenciál na trhu po ukončení provozů starých rtuťových elektrolýz v Evropě, k čemuž podle legislativy dojde do konce roku 2017,“ uvedl obchodní ředitel Spolchemie Zdeněk Moravec.

Hlavními produkty elektrolýzy jsou hydroxid draselný a sodný. „Právě v oblasti hydroxidů, které se používají v chemickém a textilním průmyslu, v hutnictví, vodárenství a potravinářství, patří Spolchemie dlouhodobě k evropským lídrům trhu a provoz nové membránové elektrolýzy umožní tuto pozici upevnit,“ uvedl Moravec.

Chemička výstupy z elektrolýzy využívá i pro vlastní výrobu epoxidových pryskyřic.

Nová elektrolýza spotřebuje ročně 60 tisíc tun soli. Nejvyšší bod nové stavby v areálu chemičky je 22,5 metru, což je o 2,5 metru více, než je špička ústeckého šikmého kostela Nanebevzetí Panny Marie. Technologie bude podle Moravce příznivější k životnímu prostředí.

V lednu policie ve Spolchemii (a na Krajském soudu v Českých Budějovicích) provedla razii, po níž bylo obviněno 14 lidí kvůli údajnému manipulování insolvencí. Kauza souvisí s reorganizací Via Chem Group, s níž je spojován například podnikatel Petr Sisák.

,