Místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Markéta Lehká před mosteckým okresním soudem. (25. srpna 2020) | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Soudkyně nadýchala 1,8 promile, kvůli trestnímu řízení přišla o talár

  • 80
Místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Markéta Lehká přišla o talár. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ji totiž dočasně zprostila výkonu funkce místopředsedkyně soudu a soudkyně. Učinila tak kvůli trestnímu řízení, v němž Lehká čelí podezření z řízení v opilosti.

S informací přišel server Česká justice. „Rozhodnutí platí od soboty 29. srpna,“ sdělil následně iDNES.cz mluvčí resortu Vladimír Řepka s tím, že soudkyně může podat rozklad. Odejmutí taláru však bez ohledu na to již platí. Zproštění výkonu funkce platí do skončení trestního řízení.

„S rozhodnutím paní ministryně naprosto souhlasím,“ řekla pro iDNES.cz předsedkyně krajského soudu Lenka Ceplová.

„Už jsme udělali změnu v rozvrhu práce. Paní doktorce byl zastaven přísun nových případů a byly jí odebrány přístupy k systémům,“ dodala Ceplová.

Vyjádření Lehké, která bude po dobu zproštění funkce pobírat polovinu platu, se redakci získat nepodařilo.

V prosinci ji zastavila policejní hlídka v centru Mostu kvůli stylu jízdy, kdy po silnici údajně různě kličkovala. Následně nadýchala 1,8 promile. Při opakované zkoušce po pěti minutách to bylo 1,75 promile. Odběr krve odmítla.

Případem se již zabývá mostecký okresní soud. Lehkou potrestal původně už v červenci. Formou trestního příkazu jí za ohrožení pod vlivem návykové látky uložil osmiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu 18 měsíců, pokutu 100 tisíc korun a zákaz řízení na 18 měsíců. Soudkyně proti tomu ale podala odpor a začalo tedy hlavní líčení.

Lehká, která tehdy v autě vezla své dva syny, od začátku tvrdí, že nepila, že si vzala jen léky. Konkrétně asi padesát kapek Bromhexinu a následně také Stopangin. Po silnici prý nejela standardně proto, že musela usměrňovat hádající se potomky.

Její obhajobu, že naměřené hladiny alkoholu způsobily zmíněné léky, potvrzuje posudek, který si opatřila v přípravném řízení. Znalec obžaloby však něco takového zcela vyloučil. Stejně tak firma vyrábějící přístroje na měření alkoholu v dechu.

Hlavní líčení bude pokračovat příští týden. Soudce navrhuje provedení vyšetřovacího pokusu.