Soudkyně se hájí, že alkohol nepila. Rozhodnout by mohl vyšetřovací pokus

  • 19
Mostecký okresní soud začal projednávat případ místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Markéty Lehké, kterou obžaloba viní z řízení v opilosti. Žena odmítá, že by pila alkohol. Tvrdí, že si vzala léky. Soudce navrhuje provedení vyšetřovacího pokusu.

Lehkou policie zastavila 12. prosince v podvečer v centru Mostu. Vedl ji k tomu styl jízdy, kdy po silnici údajně různě kličkovala. Policisté v úterý před soudem uvedli, že z auta i z ní cítili alkohol, že byla nervózní, měla nejistý postoj a koktala.

„Řekl bych, že z ní bylo cítit víno,“ uvedl jeden z vyslechnutých policistů. „Jevila jasné znaky požití alkoholu.“

Dechová zkouška se prý povedla asi až na pátý pokus. Následně žena nadýchala 1,8 promile. Při opakované zkoušce po pěti minutách to bylo 1,75 promile.

„Celá ta záležitost je mi velmi nepříjemná. Je to jedno velké nedorozumění,“ uvedla Lehká před soudem.

Třiačtyřicetiletá soudkyně tehdy v autě vezla své dva syny. Jeli prý domů z badmintonového tréninku. Protože jí nebylo příliš dobře, vzala si podle svých slov před jízdou asi 50 kapek Bromhexinu. Chlapce pak prý v autě opakovaně napomínala, proto je možné, že nejela úplně správně.

„Můj styl jízdy nebyl standardní, ale určitě jsem nejela od pangejtu k pangejtu, že bych přejížděla do protisměru, jak tvrdili policisté,“ řekla Lehká s tím, že na syny v autě v jeden moment začala křičet, až dostala záchvat kašle. „Stříkla jsem si proto do pusy pětkrát nebo šestkrát Stopangin,“ podotkla.

Po provedení dechových zkoušek odmítla odběr krve. „Neuvědomovala jsem si, že krevní zkouška je hlavní důkaz, že jsem nepila,“ uvedla Lehká. Doplnila, že k ní policisté přistupovali s velkým despektem.

„Mluvili se mnou jako s nějakou zoufalkou. Že jsem nezodpovědná, jestli to mám zapotřebí,“ řekla. S mosteckou policií má prý dlouhodobě špatné vztahy.

Lehká si v přípravném řízení opatřila znalecký posudek. Oslovený odborník potvrdil její obhajobu, že zjištěné hladiny alkoholu způsobilo požití přípravků Bromhexin a Stopangin. Znalec obžaloby však něco takového zcela vyloučil. Stejně tak firma vyrábějící přístroje na měření alkoholu v dechu.

Do případu by mohl vnést světlo vyšetřovací pokus

Hlavní líčení bude pokračovat na začátku září. Obhajoba žádá doplnění dokazování. Soudce Benno Eichler navrhl provedení vyšetřovacího pokusu. Na to obhájce Lehké reagoval slovy, že se o tom s klientkou musí poradit.

Mostecký soud vynesl první verdikt v případu už v červenci, a to formou trestního příkazu. Tehdy Lehké za ohrožení pod vlivem návykové látky uložil osmiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu 18 měsíců, pokutu 100 tisíc korun a zákaz řízení na 18 měsíců. Soudkyně proti tomu ale podala odpor a muselo tak být nařízeno hlavní líčení.

Pro iDNES.cz následně zkritizovala postup orgánů činných v trestním řízení. Vyšetřování bylo podle ní vedené jednostranně v její neprospěch.

Lehká je místopředsedkyní krajského soudu pro správní úsek. Předsedkyně Lenka Ceplová, jež byla do poloviny června vedením soudu pouze pověřená, a měla tak omezené možnosti, jak vůči Lehké postupovat, ji marně žádala o rezignaci.

Případem se nicméně zabývá i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Resort s Lehkou zahájil správní řízení o dočasném zproštění výkonu funkce místopředsedkyně krajského soudu a soudkyně. Řízení stále pokračuje.