Za štědrodenní postřelení otčíma jateční pistolí dostal muž 13,5 roku

  12:45aktualizováno  15:07
Osmadvacetiletý Tomáš Havlíček, který se loni na Štědrý den pokusil v rodinném domě v ústecké části Mojžíř zavraždit svého otčíma, stráví příštích 13,5 roku ve vězení se zvýšenou ostrahou. Dnes o tom rozhodl krajský soud v Ústí nad Labem. Havlíčkův obhájce se proti verdiktu hned v soudní síni odvolal.

Podle obžaloby Havlíček svého otčíma v garáži rodinného domu nejprve střelil do spánku jateční pistolí, poté ho opakovaně pořezal na zápěstí obou rukou a následně ho omráčil elektrickým paralyzérem. Nakonec ho v garáži uzamkl a odešel do domu za svou těžce nemocnou matkou. 

Jen díky dvěma svědkyním, které tehdy procházely ulicí kolem domu a zaslechly mužovo volání o pomoc, nakonec nedošlo k větší tragédii. Právě zmíněné ženy totiž zalarmovaly policii.

„K rozsudku nás vedlo dílčí doznání obžalovaného a stěžejním důkazem byla výpověď poškozeného. Významně k němu přispěla i výpověď svědkyň, které krátce po skutku procházely kolem rodinného domu, kde se událost odehrála. Soud dospěl k závěru, že obhajoba muže byla účelová. Podstatným způsobem k tomu přispěly i závěry znaleckého posudku v oboru psychologie, z něhož vyplynulo, že obžalovaný vypovídá účelově a manipuluje fakty ve svůj prospěch,“ sdělil po vyhlášení rozsudku předseda senátu Jiří Blažek.

Ačkoliv Havlíčkovi hrozilo až 20 let ve vězení, soud se nakonec rozhodl uložit mu trest na spodní hranici zákonné sazby, a to i vzhledem k tomu, že obžalovaný dosud nebyl nikdy trestán. 

„Měli jsme za to, že je potřeba ukládat trest v dolní polovině zákonné trestní sazby, ale vzhledem k okolnostem případu, míře plánování a jednání obžalovaného a také k tomu, že útok byl veden postupně dvěma různými podstatnými zbraněmi, nebyly splněny podmínky pro uložení trestu na spodní hranici sazby,“ zdůvodnil Blažek.

Státní zástupce pro Havlíčka navrhoval trest ve výši 14 let vězení, proto byl s verdiktem senátu spokojen. „S rozsudkem se v zásadě ztotožňuji, byl uložen o půl roku nižší trest než jsem navrhoval. Nechal jsem si ale lhůtu pro případné odvolání,“ podotkl státní zástupce Vladimír Jan.

Chtěl jsem ho jen vystrašit, tvrdí obžalovaný

K osudné události došlo na Štědrý den loňského roku. Podle vyšetřovatelů dorazil Havlíček za svým nevlastním otce do garáže se záminkou, že jde opravit poškozený zámek svého vozu. 

Následně vzal podle obžaloby z podlahy jateční pistoli, kterou koupil měsíc před činem na internetu, a střelit otce do levého spánku. Poté ho shodil ze židle a opakovaně řezal nožem na zápěstí obou rukou. Následně otčíma omráčil paralyzérem, uzamkl ho v garáži a odešel zpět do domu.

„Udělal jsem strašnou kravinu, lituji toho. Zabít jsem ho ale opravdu nechtěl. Vím, co jsem provedl, zmrzačil jsem člověka, je to neomluvitelné. Bylo to ale vygradování situace, která byla v poslední době neúnosná,“ sdělil obžalovaný před soudem.

Podle něj se otčím odmítal starat o domácnost a o jeho těžce nemocnou matku, která čekala na transplantaci ledviny. Doma jen popíjel alkohol a zanedbával i svou vlastní hygienu.

„Jeho jedinou zálibou bylo denně vypít flašku nebo 15 až 20 piv,“ hájil se u soudu s tím, že muže však nechtěl usmrtit, ale jen vystrašit. Pojistka jateční pistole však byla citlivější, než čekal.

„Ani jsem si nevšiml, že jsem ho střelil, nebyla vidět žádná krev,“ vypověděl také u soudu. Vzápětí mu prý nechtěně přejel přes zápěstí nožem, který byl zrovna v garáži, a paralyzér prý použil ve chvíli, kdy mu omylem vypadl z kapsy.

Otčím po jeho útoku utrpěl středně těžká zranění, měl poškozené oko a také šlachy na rukách. Byl hospitalizován a musel podstoupit několik operací. Podle znalkyně z oboru lékařství Andrey Vlčkové bylo štěstí, že útočník muži nezpůsobil vážnější zranění.

„Zranění muže nijak zásadně neohrožovalo na životě, ale vzhledem k tomu, že útočník neměl dostatečné zdravotní vzdělání, jen těžko mohl vědět, do jaké části hlavy má zbraň namířit, aby mu nezpůsobil smrtelné zranění. Kdyby to šlo jen o kousek dál nebo byla pistole přiložena pod jiným úhlem, jednoznačně by došlo k poškození mozku a jednalo by se o poranění, které by ho na životě ohrožovalo. Víceméně šlo o náhodu, že oběť utrpěla jen středně těžké zranění,“ podotkla.

Podle znalců nejednal v afektu, ale racionálně

Další znalkyně Jindřiška Záhorská z oboru psychologie pak potvrdila, že muž nejednal v afektu, ale naopak částečně racionálně.

„To dokresluje i fakt, že obžalovaný neprojevoval odpovídající emoce, jeho jednání je egocentrické. Pocity viny, kdy sděloval, že činu lituje, byly pouze verbalizovány a nebyly u něj vnitřně prožívány. Opakovaně zdůrazňoval špatné chování poškozeného s tím, že nějak už situaci řešit musel,“ sdělila před senátem.

Před soudem již dříve vypovídal i napadený muž. Uvedl, že činu nepředcházela hádka, jak jeho nevlastní syn tvrdil. Přišel prý za ním do garáže, na což se ho i v průběhu dne i neobvykle zeptal, a zaútočil na něj ve chvíli, kdy seděl na židli.

„Najednou ke mně přistoupil zezadu a pak už jsem viděl jen tmu. Myslel jsem si, že mě praštil nějakým obuškem. Byla to šílená bolest, nevěděl jsem, co se děje. Pak mě řezal do jedné ruky a následně do druhé. Cítil jsem i štípání na zádech. Když mě pořezal, utekl a garáž zamkl,“ sdělil poškozený.

Proč na něj jeho nevlastní syn zaútočil, si prý nedokáže vysvětlit. „S klukem jsem měl vždycky dobrý vztah, vychovával jsem ho od tří let, miloval jsem ho. Před tím jsme nikdy žádný konflikt neměli, bral jsem ho jako vlastního,“ dodal.

Autor:
  • Nejčtenější

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Synagogu nacisté povolili uhasit, po letitém chátrání se otevírá veřejnosti

19. března 2024  8:07

Synagoga v Žatci a sousední rabínský dům se dnes po několikaleté obnově otevřou veřejnosti. Původně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...