Letní škola Romano drom se pořádá pro vybrané talentované děti ze sociálně...

Letní škola Romano drom se pořádá pro vybrané talentované děti ze sociálně vyloučených lokalit. | foto: Romano drom

Za sprosté nadávky romským dětem musí zaplatit. Když ne, půjde do vězení

  • 85
Za vulgární slovní napadení účastníků dětského romského tábora v Jiřetíně pod Jedlovou a následnou střelbu z plynové pistole musí Martin Kout zaplatit sedm tisíc korun. Peněžitý trest mu uložil odvolací senát Krajského soudu v Ústí nad Labem. Okresní soud dal Koutovi původně za výtržnictví podmínku.

„Není pochyb o tom, že se obžalovaný dopustil na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti. Trest odnětí svobody nicméně odvolací soud shledal nepřiměřeně přísným vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o první vážný exces v životě obžalovaného,“ uvedl soudce Radek Šnajdr k původnímu trestu v podobě půlročního vězení s podmíněným odkladem na jeden rok.

V případě, že Kout sedm tisíc korun nezaplatí, půjde na měsíc do vězení.

Do sumy odvolací senát promítl závažnost jednání, Koutovy majetkové poměry a právě dosavadní bezúhonnost. Zároveň potvrdil rozhodnutí děčínského soudu ohledně propadnutí plynové pistole státu. „Tento trest je zcela na místě,“ podotkl Šnajdr.

Tábor, jehož účastníky byli členové romského pěveckého sboru, měl zázemí v rekreačním areálu v těsném sousedství Koutova domu. Incident se odehrál 4. srpna 2016 kolem půl desáté večer.

Když se děti vracely z lesa, Kout je kvůli jejich hlasitému projevu okřikl. Zároveň se z jeho pozemku ozval výstřel. Podle svědeckých výpovědí, které vzal soud v potaz, zařval: „Zkur… cikáni, běžte do pí..“

Kout přiznal, že kolemjdoucí děti napomenul. Odmítl ale, že by vyřknul „zkur.. cikáni“.

„Zakřičel jsem: Nemůžete procházet tišeji, do pí..?,“ vysvětloval u soudu Kout. Z pistole prý vystřelil v rámci výcviku svého loveckého psa. Že se tak stalo bezprostředně po slovním incidentu, je podle něj náhoda. Toto tvrzení ale soud označil za nevěrohodné a ryze účelové.

„Necítím se vinen, ale respektuji rozhodnutí soudu,“ okomentoval Kout verdikt odvolacího soudu, který je pravomocný.

Že se z tábora ozýval hluk, před soudem potvrdilo i několik svědků. Sám obžalovaný si na provoz rekreačního areálu stěžoval v minulosti i přímo u jeho majitele už několikrát i kvůli jiným akcím.

Archivní video z koncertů romských dětí na táboře:

11. srpna 2016

Obžaloba původně Kouta vinila ještě z jednoho skutku. A sice že o dva dny později, tedy 6. srpna, ráno nejprve třikrát vystřelil z plynové pistole do vzduchu a poté vešel do rekreačního areálu a vulgárně tam nadávat jednomu z organizátorů tábora.

Tento skutek ale děčínský soud kvalifikoval jako přestupek a postoupil ho příslušnému městskému úřadu. Ten o něm dosud nerozhodl.