Obžalovaný gynekolog (na snímku vpravo) u prvního soudního líčení. Těch ostatních se už neúčastnil. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Gynekolog za špatnou péči dostal podmínku, u pacientky nepoznal rakovinu

  • 24
Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech gynekologa Ivana Špenika, který způsobil svým laxním přístupem smrt pacientky. Včas u ženy neodhalil rakovinu děložního čípku, protože u ní neprováděl pravidelná preventivní vyšetření. Pozůstalé musí navíc finančně odškodnit. Rozsudek není pravomocný.

Lékařův obhájce se totiž proti verdiktu ihned odvolal (o případu jsme psali zde).

„S rozsudkem nemohu souhlasit. Rakovina děložního čípku je zákeřná nemoc a i přes řádná vyšetření není pokaždé včas odhalena. V tomto případě se mohlo navíc jednat o velice rychle rostoucí nádor. Lékař vinu nenese,“ uvedl obhájce Igor Piňos.

Pětačtyřicetiletá žena chodila k Ivanu Špenikovi se zdravotními problémy několikrát do roka. Opakovaně si stěžovala na krvácení a další problémy. Na obtíže jí lékař předepisoval bylinné koupele. Až po třech letech v roce 2011 jí udělal cytologické vyšetření, které odhalilo rakovinu.

I přes snahu dalších lékařů žena v červenci 2012 zemřela. „Řada znalců se shodla, že pokud by preventivní onkologická vyšetření obžalovaný prováděl každoročně, jak je doporučeno, rakovinové bujení by bylo odhaleno včas a šance na úplné vyléčení byla vysoká. Kvůli nedbalosti obžalovaného, bylo zjištěno až ve velmi pokročilém stádiu, kdy už nebyl možný chirurgický zákrok,“ upozornil žalobce Jindřich Koželuh.

Aby své pochybení lékař skryl, upravil lékařskou kartu pacientky. K několika záznamům o vyšetření dopsal poznámky o neochotě pacientky podrobit se vyšetření. Takto se i hájil u soudu. „Stěžovala si, že jí to není příjemné, vyšetření pomocí zrcadel a stěry odmítala. Léčil jsem jí záněty močového měchýře. Jakmile ji bylo lépe, ani nepřišla na kontrolu,“ uvedl při svém výslechu při prvním líčení, dalších jednání se neúčastnil.

Kromě dodatečných záznamů zfalšoval v dokumentaci i podpisy zdravotní sestry. Nesrovnalosti v dokumentaci potvrdili jak znalci, tak výpis se zdravotní pojišťovny, které nevyúčtoval dvě třetiny zapsaných vyšetření. Podle žalobce takové množství dokazuje to, že je ani neprováděl.

Soudkyně Blanka Šišová gynekologa za oba zločiny – usmrcení z nedbalosti a padělání lékařské zprávy potrestala souhrnným trestem v délce třiceti měsíců s podmíněným odkladem na tři roky.

Pozůstalí požadovali odškodění čtyři miliony korun, soud jejich nároku vyhověl jen částečně a lékař jim musí uhradit přes 1,8 milionů korun. Ve zbytku je odkázal na civilní žalobu.