Petr Kušnierz u soudu, který rozhodoval o propuštění z vazby.

Petr Kušnierz u soudu, který rozhodoval o propuštění z vazby. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Soud prodloužil vazbu řediteli úřadu pro rozdělování evropských dotací

  • 2
Krajský soud v Ústí nad Labem prodloužil vazbu ředitele Úřadu regionální rady Severozápad Petra Kušnierze a dalších tří lidí obviněných z korupce při rozdělování peněz z EU. Státní zástupce chce do září podat obžalobu.

Všichni obvinění si u soudu na prodloužení vazby stěžovali. "Soud všechny stížnosti zamítl jako nedůvodné a potvrdil tím moje rozhodnutí," uvedl po neveřejném jednání státní zástupce Vladimír Jan.

Vazba pro obviněné se tím prodlužuje o tři měsíce. Podle Jana to je dost času, protože na přelomu srpna a září chce na obviněné podat obžalobu.

Všechny čtyři obviněné soud dopoledne vyslýchal. Eskorta je do jednací síně vodila jednoho po druhém. Jeden z obviněných dorazil o berlích, nedávno si totiž natáhl šlachu, když hrál ve vazbě volejbal.

Všichni zůstanou za mřížemi proto, aby nemohli pokračovat v trestné činnosti, ze které byli obvinění. Kušnierz, který ve vazbě viditelně zhubl, proti tomu předložil vcelku fádní obhajobu. Tvrdí, že nic neprovedl, takže nemá v čem pokračovat.

Navíc už není ředitelem úřadu Regionální rady Severozápad. Jenže na úřadu je i nadále zaměstnaný, jen má takzvaný "odchod na neplacené volno" (více o tom čtěte zde).

Další obvinění jsou na svobodě

Původně bylo ve vazbě pět lidí, ten poslední kvůli tomu, aby nemohl ovlivňovat svědky. Ti už byli vyslechnutí, proto tato hrozba pominula a tím i důvody jeho vazby. Byl proto již propuštěn a dál je stíhán na svobodě.

Policie letos v březnu obvinila celkem sedm lidí. Tři z podplácení, čtyři z přijímání úplatku a jednoho navíc z vydírání.

Mluvčí Krajského zastupitelství v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová potvrdila, že to bylo v souvislosti s výběrem projektů a čerpáním peněz, které protékaly regionální radou z evropských fondů. Podle informací MF DNES šlo o projekty za desítky milionů korun a "odměny" měly činit statisíce korun (více čtěte zde).

Úřad regionální rady Severozápad se nyní snaží zabránit tomu, že mu Brusel přestane posílat peníze a celý dotační program zastaví. Evropská komise totiž žádá vysvětlení jak stíhání bývalého ředitele Kušnierze, tak předražených přístrojů pro společnost Krajská zdravotní a chce prověřit všechny veřejné zakázky od začátku fungování rady (více zde).