Reagovali jsme, jak nejlíp to šlo, tvrdí obžalovaní po havárii chemičky

  • 5
Okresní soud v Mostě se začal zabývat případem havárie v areálu litvínovské chemičky z roku 2015. Obžalovaní jsou dva zaměstnanci Unipetrolu, vlastníka závodu. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim hrozí až 8 let vězení. Oba muži vinu odmítají.

Na etylenové jednotce nastal 13. srpna 2015 masivní únik propylenu, který se následně vznítil (o havárii v chemičce zde).

Státní zástupce viní zaměstnance Jana Doskočila a Václava Macala z toho, že „z nedostatečné opatrnosti nezajistili včas spuštění vodních a parních clon“, čímž by podle jeho závěrů mohli rozsah celé události zmírnit. 

Clony totiž mají plyn zředit a tím snížit jeho koncentraci. „Porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání a funkce,“ píše státní zástupce v obžalobě.

Doskočil se ve své výpovědi bránil, že ke spuštění clon po poradě s Macalem nepřistoupili, protože by se jednalo o neefektivní krok. „Únik byl o deset metrů nad dosahem clon,“ řekl Doskočil.

Zaměstnance zastupuje známý advokát Sokol

Zároveň se prý tak rozhodli, protože spuštěné clony mohou iniciovat výbuch. „V tu dobu se venku ještě pořád pohybovali lidé. Tohle si normální člověk nevezme na svědomí,“ uvedl Doskočil.

Jeho výpověď trvala přes hodinu. Popsal, co přesně daný den dělal, a následně odpovídal na řadu otázek ze strany trestního senátu, žalobce i vlastního obhájce.

„S čistým svědomím mohu říct, že jsme s kolegou reagovali, jak nejlépe to v danou chvíli šlo,“ podotkl Doskočil. Druhý obžalovaný Macal nevypovídal. Řekl pouze, že souhlasí s výpovědí Doskočila.

Oba muže, kteří v chemičce pracují přes dvacet let, zastupuje známý český advokát Tomáš Sokol. 

Po výbuchu následoval rozsáhlý požár

Etylenovou jednotkou v areálu chemičky otřásl ve zmíněný den výbuch a následně ji zachvátil rozsáhlý požár. Na místě se během několik dní trvajícího zásahu vystřídalo 500 hasičů za 42 jednotek, proběhla evakuace závodu, uzavřená byla silnice mezi Mostem a Litvínovem, nejezdily ani tramvaje.

Unipetrol za svými pracovníky stojí. „Z našeho pohledu nepochybili. Proto jsou i nadále našimi zaměstnanci,“ prohlásil mluvčí firmy Pavel Kaidl. 

Podle společnosti se událost stala čistě kvůli tomu, že pojistný ventil nezafungoval, jak měl. Na pojistném ventilu došlo k roztěsnění přírubového spoje a následoval už zmíněný masivní únik propylenu. „Takový únik jsem nezažil,“ poznamenal Doskočil.

Unipetrol vyčíslil škodu na necelých 14 miliard korun. Z toho 4 miliardy stály opravy a zbytek činil ušlý zisk. Od pojišťoven už má téměř celou sumu zpět. Oprava jednotky trvala bezmála rok.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek výslechem svědků, pak přijdou na řadu znalci. Rozsudek má padnout v závěru roku.

Archivní záběry z požáru po výbuchu v litvínovské chemičce: