Zleva Josef Pöschl, Jaromír Pöpprle, Karel Morava, Jiří Krýdl, Hu Thi Pham a Thi Hanh Vu | foto: MAFRA

Celníci za úplatek radili obchodnici, jak uniknout stíhání, říká žalobce

  • 4
U Okresního soudu v Lounech začal proces se čtyřmi celníky. Jsou obžalovaní z přijetí úplatku za to, že poradili provozovatelce večerky, u níž nalezli nekolkované cigarety a tabák, jak se vyhnout trestnímu stíhání. Část kontrabandu si podle spisu ponechali. Vinu však popírají.

Na případ se přišlo při vyšetřování jiné daňové kauzy týkající se provozovatelky večerky v Žatci. Ta se v telefonickém rozhovoru zmínila o celní kontrole z léta 2015. 

Při ní jí podle obžaloby celníci za úplatek 30 tisíc korun poradili, aby sepsala fiktivní nájemní smlouvu na část bytu nad večerkou, který obývala a kde nalezli velké množství nezdaněných cigaret a tabáku, na jiného člověka. Tím se obchodnice vyhnula trestnímu stíhání. Jenže zmíněný telefonický hovor odposlouchávali kriminalisté, a tak se na prohřešek celníků přišlo.

Josefa Pöschla, Jaromíra Pöpprleho, Karla Moravu a Jiřího Krýdla krajský státní zástupce obžaloval nejen z přijetí úplatku, ale i ze zneužití pravomoci úřední osoby a z nadržovaní. „Hrozí jim trest odnětí svobody od tří do deseti let,“ uvedl žalobce.

Tři z mužů jsou nyní postaveni mimo službu, čtvrtý od celníků odešel.

Na lavici obžalovaných se ocitla i majitelka večerky Thi Hanhu Vu a její známý Hu Thi Pham, který jí radil a nabídku úplatku tlumočil. Do vězení mohou jít až na šest let. 

Až čtyři roky vězení může dostat za nadržování majitel nemovitosti, ve které byla provozovna večerky, Břetislav Sedláček, protože podle spisu dal souhlas k vytvoření fiktivního dodatku k nájemní smlouvě.

Celníci před soudem vinu popřeli. „Žádný úplatek jsem nevzal, nebyl mi nabídnut, cigarety či tabák jsem si neponechal,“ prohlásil Josef Pöschl, který byl vedoucím hlídky. Obžalobu odmítli postupně všichni. 

„Paní nabízela, že zaplatí pokutu. Řekl jsem jí, že tohle není možné, že se musí věci zajistit. Víc jsem se s ní o tom nebavil. Jsem psovod, nevím přesně, jak se to řeší,“ uvedl Jaromír Pöpprle.

Podle žalobce domovní prohlídka v bytě vietnamské prodavačky, kde se nacházelo nejméně 200 kartonů cigaret a 200 kusů tabákové směsi o hmotnosti 150 gramů, byla nezákonná. Celníci neměli povolení od soudu.

Do protokolu navíc zaevidovali zabavení jen 21 860 kusů cigaret, což odpovídá zhruba 114 kartonům a 184 kusům tabákové směsi.

Po výslechu obžalovaných soudkyně projednávání odročila, další jednání se uskuteční v příštím roce.