Kateřina Mazánková v pondělí v budově chomutovského soudu.

Kateřina Mazánková v pondělí v budově chomutovského soudu. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Zdlouhavý proces mi komplikuje život, běduje obžalovaná exstarostka

  • 0
Okresnímu soudu v Chomutově se ani v pondělí nepodařilo ukončit případ údajného ovlivňování výběrových řízení a předčasného proplácení faktur na radnici v Klášterci nad Ohří. Podle obžaloby se ho v roce 2008 dopustili tehdejší místostarosta Tomáš Šroubek a pozdější starostka Kateřina Mazánková.

Mazánková v té době zastávala funkci vedoucí odboru rozvoje a investic města (o případu jsme psali zde).

Podle žalobkyně je škoda 1,5 milionů korun. V pondělí měl případ finišovat výslechem dvou znalců, líčení ale muselo být odročené kvůli nepřítomnosti přísedící. Věc se tak táhne už sedm let od podání trestního oznámení.

„Ničeho nezákonného jsem se nedopustila. Zdlouhavý proces negativně ovlivňuje jak můj profesní, tak soukromý život,“ okomentovala Mazánková, která už starostkou není, pracuje jako úřednice na radnici v Žatci.

Druhý obžalovaný, místostarosta Šroubek, se líčení neúčastní a dal souhlas k jednání bez jeho přítomnosti.

Potíže s dotacemi na školy a park

Kauza se týká dotačních žádostí Klášterce na zateplení pěti škol a revitalizaci zámeckého parku. Zpracovatele dotačních žádostí město nevybralo ve veřejné soutěži, ale zvolilo dva zpracovatele přímo, což umožňovala výjimka v zákonu.

Obžaloba říká, že Mazánková se Šroubkem radním předložili informaci, že zpracovatelé připraví dotační žádosti za 307 tisíc korun, město za to nakonec zaplatilo dva miliony korun.

Podle obžalovaných o skutečné ceně radní věděli a mají to dokazovat i podepsané smlouvy tehdejším starostou.

Líčení bude pokračovat v květnu výslechem dvou znalců. Tím by mělo být dokazování skončené a soud by mohl v případu rozhodnout.