Odsouzený Milan Oračko při jednom z jednání soudu.

Odsouzený Milan Oračko při jednom z jednání soudu. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Za vraždu družky poslal soud muže na 15 let do vězení, krádež neprokázal

  • 9
Ústecký krajský soud poslal na patnáct let do vězení Milana Oračka za vraždu družky v Bílině na Teplicku. Soud ale zároveň Oračka zprostil obžaloby z toho, že z její kabelky později ještě ukradl peníze.

Sedmatřicetiletý Oračko, jenž už byl desetkrát trestán, většinou za krádeže,  družku zavraždil loni 17. května na sídlišti Teplické předměstí. Vraždě předcházela divoká hádka, při které oba ničili vybavení bytu. Opilá družka vyčítala Oračkovi, že jezdí za expartnerkou a dětmi do Ústí nad Labem.  

Oračko družku podle rozsudku třikrát bodl nožem, jedna rána trefila srdce. Vražednou zbraň však policisté nenašli.

Záchranáři se nejprve domnívali, že čtyřiatřicetiletá žena spáchala sebevraždu, vraždu prokázala až pitva.

Že se žena bodla sama, protože chtěla spáchat sebevraždu, se snažila prokázat i obhajoba u soudu, ale neuspěla.

„Není možné, aby se třikrát bodla a takovou silou, že by proťala hrudní kost, tepnu a poranila srdeční komoru,“ řekla soudkyně Kamila Krejcarová.

Policie peníze nezajistila, mohl je ukrást kdokoliv

Oračko po činu zkolaboval. Obžaloba ho vinila ještě z toho, že když se po dvou dnech vrátil z nemocnice, vzal v bytě z peněženky zavražděné ženy 7 237 korun. To se ale podle soudu nepodařilo prokázat.

„Nebylo prokázáno, že by tento skutek spáchal obžalovaný,“ upřesnila Krejcarová. Peníze se totiž skutečně ztratily, ale do bytu mělo přístup mnoho lidí, především Oračkových příbuzných. Krejcarová se pozastavila nad tím, že policie peníze na místě činu nezajistila a nedala do úschovy.

Oračko vraždu i krádež od počátku popíral. „Jsem hospodský rváč, ale ženský bych neublížil. Zvlášť ženský, kterou miluju a která má dítě. Nikdy bych nevzal dítěti mámu,“ řekl policii. Z krádeže peněz pak obvinil vlastní příbuzné.

Oračkovi sousedé před soudem nechtěli vypovídat. Jedna ze svědkyň si raději nechala uložit pořádkovou pokutu sedm tisíc korun.

Pozůstalým má Oračko podle rozsudku zaplatit milion a čtvrt

Soud provázela zvýšená bezpečnostní opatření, protože novoborští příbuzní zavražděné Oračkovi, stíhanému na svobodě, vyhrožovali. Oračko proto k soudu raději dorazil jen při prvním stání, ve středu nepřišel.

U soudu byl i otec zavražděné, který řekl, že rodina se vztahem jeho dcery s Oračkem nesouhlasila.

„Nikdy nepracoval. Dceři tvrdil, že nemá děti a je sám. Dětí má několik v Mostě a v Ústí nad Labem,“ řekl.

Každému z blízkých příbuzných zavražděné ženy soud přiznal odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši 250 tisíc korun. Oračko, který žije ze sociálních dávek, jež podle něj činí 3 500 korun, by jim tak měl vyplatit celkem milion a čtvrt.

Rozsudek zatím není pravomocný, Oračkův advokát se proti němu odvolal.

,