Sokol stěhovavý hnízdící v areálu chemičky v Záluží u Litvínova | foto: Unipetrol

Sokolí pár vyvedl mladé, zahnízdil na komínu chemičky Unipetrol

  • 3
Na komínu v areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova se narodila čtyři mláďata sokola stěhovavého. Chemička pro ptáky kvůli jejich úspěšnému zahnízdění v loňském roce v podniku nainstalovala tři speciální budky, příští rok chce do hnízda pro sledování opeřenců umístit webkameru.

Tři speciální budky pro sokoly se loni umístily v Chemparku Záluží na chladící věži a dvou komínech. Více budek ornitologvé vyvěsili proto, aby si ptáci mohli vybrat, které místo jim nejvíce vyhovuje.

Sokolí pár úspěšně zahnízdil a na konci dubna vyvedl mladé. Pracovníci areálu poprvé mláďata odhalili 9. května díky zrcátku zabudovanému ve střeše budky, o týden později je ornitologové okroužkovali.

"Dvě samice a dva samečkové dostali na jednu nohu ocelové kroužky s kódem Národního muzea a na druhou barevné odečítací kroužky, které umožní zkušenému pozorovateli odečíst kód, a zjistit tak životní historii sokola bez zbytečného odchytu," popsal mluvčí závodu Mikuláš Duda.

Ochrana před pytláky

"Průmyslové komplexy s výškovými budovami poskytují sokolům nejen potřebný rozhled a dostatek potravy ve formě holubů, ale především významnou ochranu proti pytlákům díky omezenému přístupu veřejnosti," myslí si ornitolog Michal Porteš z ekologické organizace ALKA Wildlife.

Závod chce spolu se zmíněnou organizací příští rok dát do budky, kde rodinka opeřenců hnízdí, webkameru. Život sokolů tak bude možné sledovat v přímém přenosu na internetu.

Sokoli zmizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému užívání pesticidů, kterými byli infikováni holubi, jejich hlavní potrava. Sokoly začali vracet do přírody němečtí ochránci a některé páry přelétly do Čech. V celé republice loni hnízdilo šest desítek párů sokolů.