Sochu velryby chtěla radnice původně prodat za pětistovku.

Sochu velryby chtěla radnice původně prodat za pětistovku. | foto: Tomáš Kassal, MF DNES

Socha velryby, za kterou chtěl Žatec 500 korun, má cenu 290 tisíc

  • 0
Socha ze žateckého koupaliště, kterou chtělo město prodat za pět set korun, má cenu 290 tisíc korun. Takový je konečný závěr znalce, který dílo vytvořené zřejmě významným barokním sochařem Janem Brokoffem, zkoumal.

Několik měsíců čekali v Žatci na vyjádření znalce, který měl rozhodnout, zda je socha bezcenným odlitkem nebo významným uměleckým dílem. Město teď konečně s napětím očekávanou zprávu od znalce dostalo - a podle ní byl nejspíš předpoklad správný.

"Z posudku vyplývá, že charakter sochařského rukopisu kamenné velryby pravděpodobně odpovídá možnosti, že byla vytvořena v letech 1685 - 1687 Janem Brokoffem," informoval žatecký místostarosta Jan Novotný s tím, že odhadovaná hodnota barokního díla se pohybuje okolo 290 tisíc korun.

K připsání autorství díla Janu Brokoffovi přispěl nejen výtvarný rukopis, ale i časové určení vzniku velryby. Na Slovensku narozený umělec působil od konce 17. století v Čechách a podílel se mimo jiné na sochách na Karlově mostě.

Smluvní cenu 500 korun už měli domluvenou

Socha se podle některých zdrojů dostala do Žatce někdy v 60. letech ze zámku v Klášterci - a právě pro něj Brokoff tvořil. Později byla umístěna na koupališti, odkud se ji rozhodl letos vykoupit místní podnikatel pro ozdobu své prodejny. Pak se ale z domnělého odlitku s už domluvenou prodejní cenou 500 korun začal klubat zapomenutý unikát.

Vzhledem ke znaleckému posudku teď socha podle Novotného zůstane v majetku města, zbaví se nánosů barvy a poté se rozhodne, co s ní bude dál. Podnikatel, který se ji rozhodl odkoupit, pak podle Novotného nebude vůči městu uplatňovat žádné nároky.

,