Socha sv. Františka Xaverského v Husitské ulici stála socha od roku 1717, v...

Socha sv. Františka Xaverského v Husitské ulici stála socha od roku 1717, v roce 2016 do ní narazil náklaďák a zničil ji. Na své místo se po obnově vrátí v prosinci. | foto: město Krupka

Socha, kterou zbořil náklaďák, se po zrestaurování vrátí na své místo

  • 0
Barokní socha jezuitského misionáře svatého Františka Xaverského, jeden ze symbolů Krupky, se po více než dvou a půl letech vrátí do Husitské ulice. Při dopravní nehodě před dvěma lety byla socha zcela zničena, město ji nechalo zrestaurovat a na začátku prosince ji vrátí na původní místo.

„Jsme rádi, že bude socha zase zpátky. Je to památka, která je pro město významná, a přestože jsme její zničení nezpůsobili, celou dobu jsme se snažili, aby se na své místo jednou vrátila,“ řekl starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Znovuodhalení barokního díla se uskuteční v pondělí 3. prosince, kdy má podle církevního kalendáře svatý František Xaverský svátek. 

„Do konce listopadu sochu přivezeme a osadíme na původní místo v Husitské ulici,“ sdělil místostarosta Krupky Rostislav Kadlec s tím, že nyní se dílo nachází nedaleko Úštěku. 

„Restauruje ho špičkový odborník Radomil Šolc z obce Bylochov u Snědovic. Mříže opravila firma Houska a Douda z Buštěhradu,“ dodal Kadlec. 

Barokní socha svatého Františka Xaverského stála v Husitské ulici od roku 1717. Připomínala morovou epidemii, která ve městě vypukla v květnu roku 1680. Tehdy při ní zahynulo 327 lidí, tedy asi třetina obyvatel města. 

Dlouhé roky byla socha jedním ze symbolů města. Při rekonstrukci vozovky na jaře 2016 ji však nešťastně zbořil náklaďák, po nehodě zůstala v troskách.

„Jeden z nákladních automobilů stavařů se uvolnil a narazil do ní. Naštěstí se nikomu nic nestalo a nedošlo k žádnému zranění,“ popsal událost místostarosta.

Celková škoda činila 1,4 milionu korun a většina by měla být uhrazená z pojistného plnění společnosti Strabag, která tehdy vozovku opravovala. 

„Co neuhradí pojišťovna, to půjde na vrub města. Očekáváme ale, že většina částky bude uhrazena právě z pojistky,“ poznamenal Kadlec.

Podle něj je socha významnou památkou Krupky. „V městské památkové zóně, jejíž byla součástí, moc chybí. Těším se, až se vrátí na své místo,“ podotkl místostarosta.