ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Odjel od smrtelné nehody a neposkytl pomoc, mladíkovi hrozí až šest let

  • 123
Muž, který v březnu v Podsedicích na Litoměřicku zemřel po střetu s autem, zřejmě ležel v době kolize na silnici a byl opilý. Ukázalo to vyšetřování. Státní zástupce nyní obžaloval čtyřčlennou posádku vozu, která neměla snahu oběti pomoci a ujela. U řidiče se žalobce neshodl s policií na právní kvalifikaci.

Státní zástupce viní devatenáctiletého šoféra vozu z neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku a z usmrcení z nedbalosti. Hrozí mu tedy až šestiletý trest.

Policie přitom navrhovala trestní stíhání pro trestný čin usmrcení z nedbalosti zastavit s tím, že skutek není trestným činem.

V průběhu vyšetřování došlo k vypracování několika znaleckých posudků a provedení vyšetřovacího pokusu.

„Policie vycházela z technické příčiny vzniku předmětné dopravní nehody, ke které dospěl znalec. V této souvislosti bylo otázkou, zda za tehdy nastalé dopravní situace bylo z technického hlediska vůbec možné kolizi s poškozeným předejít,“ sdělil portálu iDNES.cz dozorující státní zástupce Josef Zronek.

„Je však potřeba poznamenat, že technickou příčinu stanovenou znaleckým zkoumáním nelze pro účely právního posouzení bez dalšího přejímat jakožto výlučnou příčinu vzniku následku významného z pohledu trestního práva. S ohledem na znalecké závěry a další opatřené důkazy jsem nakonec věc posoudil jinak,“ uvedl Zronek.

Vyšetřování ukázalo, že dvaačtyřicetiletý muž zemřel bezprostředně po střetu.

Spolujezdcům za neposkytnutí pomoci hrozí až dva roky

Další tři osoby, spolujezdce ve věku 19 až 24 let, viní státní zástupce z neposkytnutí pomoci s horní sazbou dva roky. Ty policisté původně obvinili až dodatečně poté, co vypátrali řidiče.

Toho policie po nehodě, která se odehrála v noci na 24. března, intenzivně hledala. Vypátrala ho na začátku dubna.

„Na objasnění tragické nehody litoměřičtí policisté pracovali intenzivně téměř čtrnáct dní a prověřili několik desítek poznatků od občanů,“ sdělila tehdy litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Podle dřívějších informací televize Prima šofér po nehodě na místě posbíral, co mu při srážce z auta odpadlo ve snaze zlikvidovat stopy. Státní zástupce tuto informaci potvrdil. „K tomuto jednání na místě nehody skutečně došlo,“ dodal pro iDNES.cz Zronek.

Všichni obžalovaní jsou stíhaní na svobodě. Kdy začne hlavní líčení, zatím není jasné.