Skalní hrádek Šaunštejn bude celou letošní sezonu veřejnosti nepřístupný.

Skalní hrádek Šaunštejn bude celou letošní sezonu veřejnosti nepřístupný. | foto: NP České Švýcarsko

Skalní hrad Šaunštejn bude kvůli opravě po celou sezonu nepřístupný

  • 2
Po celou turistickou sezonu bude pro návštěvníky nepřístupný skalní hrádek Šaunštejn nedaleko Vysoké Lípy v národním parku České Švýcarsko. Do konce května tady budou probíhat práce na sanaci nestabilních skalních bloků nad vstupem na torzo hradu, na které pak naváže rozsáhlá úprava samotného přístupu.

„Nainstalován bude nový výstupní žebřík, dojde na opravu zábradlí, Ale především se budou dělat nové pochozí lávky, které návštěvníka trochu vyzdvihnou nad samotný povrch skály. Důvodem instalace lávek je, aby návštěvníci nechodili přímo po skále a nedocházelo k erozi sešlapem,“ vysvětluje průběh prací mluvčí parku Tomáš Salov. 

Dojde i na dřevěné chodníky po obvodu skály a na nové mostky mezi skalními věžemi. Kvůli pokročilé korozi traverz některých lávek mezi skalními bloky správa parku část hrádku pro veřejnost uzavřela již v roce 2019. 

„Pohyb po stávajících lávkách nebyl pro návštěvníky bezpečný,“ dodává Salov. Na opravu, jež bude trvat až do listopadu, vynaloží správa národního parku téměř 9,4 milionu korun. 

Pozůstatek středověkého skalního hrádku navštíví ročně odhadem kolem 50 tisíc návštěvníků.