Pěstírna konopí (ilustrační snímek)

Pěstírna konopí (ilustrační snímek) | foto: Policie ČR

Shop prodává semena silné drogy i nádobíčko na pěstování, vše legálně

  • 22
V Teplicích se objevil growshop, obchod, ve kterém lze koupit semena nejtvrdších druhů marihuany a kompletní vybavení na její šlechtění. Obchodník ani zákazníci se přitom postihu bát nemusejí. Přestože je pěstování drogy trestné, prodej zařízení potřebného k její výrobě je legální.

"Když si teď objednáte semena, dodáme je do týdne. Můžete si vybrat i speciální modely, ale ty my moc nechceme objednávat. Lepší je vybrat si z toho, co nabízíme my," řekl ochotný prodavač v teplickém obchodu redaktoru MF DNES, když se vydával za zákazníka.

Na výloze obchodu stojí, že nabízí vzduchotechniku, hnojivo, osvětlení. To vše je potřebné k tomu, aby účinek látky THC ve vypěstované rostlině byl co největší. O skutečném poslání obchodu vypovídají symboly marihuany uvnitř na stěnách.

Když se ale redaktor představil, mluvil už obchodník jinak. "My jsme obchod na pěstování rostlin pod umělým osvětlením, tedy zeleniny a ředkviček. Prodáme vám osvětlení a komponenty pro vnitřní nebo venkovní pěstování rostlin," řekl. I s prodejem semen to je prý jinak. Obchod prý objednávku jen zprostředkuje.

Jedno semeno stojí nejčastěji 8 eur, deset se slevou obvykle 55 až 60 eur podle modelu. V nabídce jsou ale i semínka za 13 a balení deseti kusů za 90 eur. Obchod nabízí Skunk či legendární Bílou vdovu s obsahem účinné látky THC od 15 do 20 procent.

Zákon je špatný, říká šéf K-centra

"To už je hrozně moc. Dnešní marihuana už dávno není jako ta, kterou známe z dřívějška a kterou vnímali huliči jako kultovní věc. Současná tráva je nadupaná. Pěstitelé používají různé urychlovače, speciální hnojiva, výbojky a spoustě lidem způsobuje tahle silná marihuana už po pár jointech psychické potíže," říká Lubomír Šlapka, uznávaný odborník a šéf K-centra v Mostě, které pomáhá drogově závislým.

Stejný obchod je také v ústecké čtvrti Střekov. "Každému je jasné, k čemu tyto prodejny slouží. Jenže zákon postihuje jen držení a výrobu drogy. Je to špatně," doplnil Šlapka.

Samotná semena ještě nejsou drogou a prodej substrátu, zářivek, alobalu či zařízení, které hlídá teplotu a vlhkost, není trestné. To je, až když se všechno spojí dohromady a květina začne růst neboli droga se začne vyrábět.

"Snažíme se proti tomu bojovat, ale trestní odpovědnost je v tomto případě minimální. Semena je možné prodávat a to vybavení? Každý může tvrdit, že to má na rajčata," říká Michal Hammer z Národní protidrogové centrály.